Wat staat er allemaal op?

Je kunt gratis een Kadastrale kaart inzien, wanneer het je eigen perceel betreft. Maar dit biedt niet altijd voldoende informatie. Wanneer je details wilt weten over jouw perceel of die van iemand anders, dan zijn er diverse producten en diensten die gratis of tegen betaling worden aangeboden. Op deze pagina leggen we uit wat het verschil is tussen Kadaster eigendomsinformatie en een Kadastrale kaart met maatvoering. Ook leggen we uit hoe je oude Kadastrale kaarten online kunt inzien.

Kadaster eigendomsinformatie bestellen

Via Mijn Overheid kun je gratis de eigendomsinformatie van je eigen perceel inzien. Wil je graag de gegevens van een perceel bekijken dat je niet bezit? In dat geval kun je Kadaster eigendomsinformatie bestellen voor € 2,95 (tarief 2020) als digitale download. Je ziet dan direct wie de eigenaar is inclusief mogelijke beperkingen van dit perceel. Denk aan een monument of andere restrictie. Het is ook mogelijk om deze informatie per post op te vragen. Een eenvoudige kadastrale kaart zonder eigendomsinformatie is ook weer via Mijn Overheid op te vragen of online te bestellen voor € 1,80. Hier staan diverse gegevens op vermeld waaronder unieke perceelnummers en Kadastrale grenzen.

Kadastrale kaart met maatvoering

Er zijn een aantal websites waar je een Kadasterkaart online inclusief maatvoering kunt bestellen met informatie zoals de maten van het perceel, de oppervlakte, grenzen, omtrek en andere zaken. Deze informatie komt vanuit diverse bronnen en kan een goed beeld geven van het perceel en de relevante informatie. Dit is echter geen juridisch document. Daarvoor moet een officiële grensreconstructie uitgevoerd worden door een onafhankelijke deskundige. De kosten voor een grensreconstructie starten vanaf € 485,-.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

BAG Viewer

Wanneer je de actuele gegevens zoals gebruiksdoel, oppervlakte, adres en postcode wilt zien kun je terecht bij de Landelijke Voorziening Basisregistratie Adressen en Gebouwen. De BAG viewer is een gratis te gebruiken website van het Kadaster waar je eenvoudig online actuele BAG-gegevens kunt inzien. Je kunt inzoomen op een kaart van Nederland of direct een locatie ingeven. Als je een Kadastrale kaart met maatvoering wilt ontvangen worden hier wel kosten voor berekend.

Nederland in 3D

Op 19 oktober 2020 werd ook een overzicht van 3D Basisbestanden van gebouwen in Nederland online gepubliceerd. Dit is een actueel 3D bestand van heel Nederland, waar ook modellen van gebouwen in opgenomen zijn. Naast de vorm zijn er ook hoogte statistieken beschikbaar. Via PDOK.nl zijn deze bestanden te downloaden. Het betreft 3D bestanden die je (op dit moment) niet direct online kunt bekijken. Je kunt met deze informatie bijvoorbeeld de zichtbaarheid van een object vanaf een specifieke locatie bepalen of projectplannen toetsen aan de wetgeving.

Maak een tijdreis in topografie

Naast de drie dimensies hoogte, breedte en lengte is er ook nog de vierde dimensie tijd. Wil je weten hoe jouw perceel 10 jaar geleden ingedeeld was? Of 100 jaar terug, misschien zelf 200 jaar terug in de tijd? Het is mogelijk op topotijdreis.nl, een website van het Kadaster waar je oude kadastrale kaarten online kunt terugkijken. Het betreft de complete kaart van Nederland, al zal niet voor alle gebieden een visuele representatie te vinden zijn. Het biedt een mooi overzicht van de wijze waarop Nederland zich heeft ontwikkeld.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.