Je huis verkopen zonder makelaar is dat wel verstandig?

Je kunt tegenwoordig zoveel zelf regelen dat je steeds minder bedrijven nodig hebt om jouw zaakjes in orde te brengen. Zelf scannen in de supermarkt, online hypotheken vergelijken of direct bestellen bij de fabrikant in plaats van in de winkel. De belangrijkste overweging bij zelf doen is altijd “welk voordeel levert het me op?”. Toch moet je ook niet vergeten even te bedenken of er ook nadelen aan kleven. Je kunt ook je huis verkopen zonder makelaar. Hoe werkt dit en welke voordelen levert dit je op? En wat zijn eigenlijk de redenen om wél een makelaar in te schakelen?

Wat kost een makelaar?

De voornaamste reden om zelf een huis te verkopen is voor de meeste mensen de besparing van kosten. Het is met name de makelaarscourtage waar je diep voor in de buidel moet tasten. Met gemiddeld 1,5 procent courtage voor de makelaar betaal je 3750 euro op een woning met een verkoopsom van 250.000 euro. Dat tikt aan. Daar komen vaak nog opstartkosten bij. Dan wordt het aantrekkelijk om het heft in eigen hand te nemen.

Goedkope makelaar zoeken

Offertes vergelijken kan een oplossing zijn om toch een makelaar in te schakelen zonder dat het een rib uit je lijf kost. De makelaarscourtage bedraagt gemiddeld tussen 1 en 2 procent, dit scheelt al honderden of zelfs duizenden euro’s. Er zijn ook makelaars die in plaats van een vast percentage flexibele tarieven rekenen voor specifieke diensten.

Als je zelf een deel van de verkoop wilt regelen kan dit een oplossing zijn. Er zijn ook no-cure-no-pay makelaars, ze kunnen wel vaste kosten rekenen voor bijvoorbeeld de administratie of promotionele artikelen. Mocht je de woning succesvol verkopen moet je wel de volledige makelaarscourtage betalen, dit soort aanbieders zullen doorgaans niet het laagste percentage rekenen.

Je huis verkopen zonder makelaar

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Hoe werkt een huis verkopen zonder makelaar?

Hier zijn een aantal aandachtspunten die je helpen bij het verkopen van een woning:

  • Zorg voor goed promotiemateriaal. Maak nette foto’s met een goede belichting en een opgeruimd maar wel ‘natuurlijk’ karakter.
  • Promoot jouw woning online via diverse kanalen. Helaas is Funda alleen toegankelijk voor makelaars, je loopt daarmee een belangrijk kanaal mis.
  • Jij kent het pand en de omgeving het beste. Door aan een Open Huis dag mee te doen kun je in korte tijd veel kandidaten te woord staan.
  • Besteed aandacht aan de styling van je huis. Een woning die ‘verkoopklaar’ gemaakt is heeft een aanzienlijk grotere kans om binnen enkele maanden verkocht te worden.
  • Zorg dat al het papierwerk compleet is, je bent verplicht diverse documenten te overleggen aan de koper.
  • Controleer het verkoopcontract grondig, let vooral op de ontbindende voorwaarden die de koper zal opnemen in het contract.

Kosten en baten

Een dag heeft 24 uur, daar verander je niets aan. Een huis verkopen zonder makelaar vereist niet alleen de nodige kennis, het kost je gewoon veel tijd en energie. Daarom zijn makelaars nog steeds heel nuttig bij de verkoop van een woning.

Als jouw makelaar tijdens de onderhandelingen 10.000 euro meer kan overeenkomen dan je zelf zou kunnen bereiken, dan heeft deze tussenpersoon zichzelf al dubbel en dwars terugverdiend. Het kan daarom geen kwaad om prijzen op te vragen, en te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Zelf je huis verkopen betekent natuurlijk niet dat je er helemaal alleen voor staat.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.