Aanhorigheid
n de woningmarkt verwijst aanhorigheid naar extra gebouwen, structuren of eigendommen die bij een hoofdwoning horen, zoals een schuur, garage of tuin, en die deel uitmaken van het geheel van de woning. Lees hier meer: Aanhorigheid
Aankoopkeuring
Een aankoopkeuring is een inspectie van een woning door een deskundige om de bouwtechnische staat en eventuele gebreken te beoordelen voordat een woning wordt gekocht. Aankoopkeuring huis
Aankoopkosten
Aankoopkosten zijn de kosten die gepaard gaan met het kopen van een woning, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarskosten en eventuele financieringskosten. Aankoopkosten
Aankoopsom
De aankoopsom is het bedrag dat wordt betaald voor de aankoop van een woning, inclusief eventuele bijkomende kosten.
Aankoopwaarde-garantieverzekering
Een aankoopwaarde-garantieverzekering is een verzekering die de waarde van een recent aangekocht huis dekt tegen eventuele waardevermindering binnen een bepaalde periode na de aankoop.
Aanmerkelijk belang
Aanmerkelijk belang verwijst naar een aanzienlijk aandeel in een onderneming, meestal 5% of meer van de aandelen, waardoor de houder bepaalde rechten en verplichtingen heeft.
Aanpasbaar bouwen
Aanpasbaar bouwen is het ontwerpen en bouwen van een woning op een manier die het mogelijk maakt om de indeling, functies of voorzieningen later aan te passen aan de behoeften van de bewoners.
Aanschrijving
Een aanschrijving is een officiële brief van de gemeente waarin de eigenaar van een woning wordt aangeschreven om bepaalde gebreken of overtredingen aan het pand te herstellen.
Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de verzekerde beschermt tegen schadeclaims van derden als gevolg van onbedoelde schade of letsel veroorzaakt door de verzekerde.
Aanvaarden
Aanvaarden is het officieel en rechtsgeldig akkoord gaan met een aanbod, voorstel of overeenkomst, zoals het aanvaarden van de voorwaarden van een hypotheek.
Aanvangschuld
Een aanvangschuld is het bedrag van de hypotheekschuld op het moment van aanvang, dat wil zeggen bij het afsluiten van de hypotheek.
ABC-akte
Een ABC-akte is een notariële akte die wordt opgesteld bij een zogenaamde ABC-transactie, waarbij een onroerend goed van de ene partij naar de andere partij wordt overgedragen via een tussenliggende partij.
Acceptatie van hypotheekofferte
De acceptatie van een hypotheekofferte is het formele akkoord van de hypotheeknemer met de voorwaarden en het aanbod van een geldverstrekker om een hypotheek af te sluiten.
Accessie
Accessie verwijst naar het overgaan van rechten of eigendommen naar een andere partij, bijvoorbeeld door vererving of overdracht.
Accessoir recht
Een accessoir recht is een bijkomend recht dat verbonden is aan een ander hoofdrecht, zoals het recht van overpad dat verbonden is aan een eigendomsgrens. Het accessoire recht is afhankelijk van het hoofdrecht en kan niet los van elkaar worden overgedragen.
Administratiekosten
Administratiekosten zijn kosten die in rekening worden gebracht voor het afhandelen en verwerken van administratieve taken en documentatie, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek.
Afbetaling van de hypotheek
Afbetaling van de hypotheek verwijst naar het regelmatig terugbetalen van de lening en de bijbehorende rente aan de geldverstrekker, meestal in maandelijkse termijnen, totdat de hypotheek volledig is afgelost.
Afkoopwaarde
De afkoopwaarde is het bedrag dat kan worden verkregen bij voortijdige beëindiging of afkoop van een financieel product, zoals een levensverzekering, vóór de afloop van de contracttermijn.
Afkopen levensverzekering
Het afkopen van een levensverzekering houdt in dat de verzekeringsnemer ervoor kiest om het verzekeringscontract voortijdig te beëindigen en een afkoopwaarde te ontvangen in plaats van de dekking tot het einde van de looptijd.
Aflossingsnota
Een aflossingsnota is een document dat de resterende hypotheekschuld weergeeft op het moment van aflossing, inclusief eventuele boeterente of administratiekosten.
Aflossingsschema
Een aflossingsschema is een overzicht dat de geplande betalingen van de hypotheekaflossingen gedurende de looptijd van de lening weergeeft, inclusief het aflossingsbedrag en de rente.
Aflossingsvrije hypotheek
Een aflossingsvrije hypotheek is een type hypotheek waarbij gedurende de looptijd alleen rente wordt betaald en geen aflossing van het geleende bedrag plaatsvindt. Aan het einde van de looptijd moet het volledige geleende bedrag worden afgelost.
Afsluitkosten
Afsluitkosten zijn de kosten die in rekening worden gebracht bij het afsluiten van een hypotheek, zoals advieskosten, bemiddelingskosten, taxatiekosten en eventuele kosten voor het inschakelen van een notaris.
Afsluitprovisie
Afsluitprovisie is een vergoeding die aan de geldverstrekker wordt betaald bij het afsluiten van een hypotheek, meestal als een percentage van het geleende bedrag.
Aftrekpost
Een aftrekpost is een uitgave of kostenpost die kan worden afgetrokken van het belastbaar inkomen, waardoor de belastinggrondslag wordt verlaagd en de te betalen belasting wordt verminderd.
Akte van levering
Een akte van levering, ook wel transportakte genoemd, is een notariële akte die de overdracht van een onroerend goed van de verkoper naar de koper formaliseert.
Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden zijn de standaardbepalingen en regels die van toepassing zijn op de overeenkomsten en transacties tussen een bedrijf en zijn klanten. Ze bevatten vaak bepalingen met betrekking tot prijzen, betalingsvoorwaarden, leveringsvoorwaarden en aansprakelijkheid.
Annuïtaire hypotheek
Een annuïtaire hypotheek is een vorm van hypotheek waarbij de maandelijkse aflossingen gelijk blijven, maar het bedrag dat aan rente en aflossing wordt betaald, in de loop van de tijd verschuift. Aanvankelijk bestaat het grootste deel van de betaling uit rente, terwijl het aandeel voor aflossing geleidelijk toeneemt.
Annuïteit
Een annuïteit is een vast bedrag dat periodiek, meestal maandelijks, wordt betaald om een lening, zoals een hypotheek, af te lossen. Het omvat zowel het aflossingsbedrag als de rente over de lening.
Annuïteitenhypotheek
Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij de lener periodiek een vaste annuïteitsbetaling doet, die zowel de aflossing van de lening als de rente omvat. Hierdoor blijven de maandelijkse lasten gedurende de looptijd van de lening gelijk.
Annuleren
Annuleren verwijst naar het officieel en wettelijk beëindigen of herroepen van een overeenkomst, transactie of reservering. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn op de annulering van een koopovereenkomst of het annuleren van een huurovereenkomst.
Anti-speculatiebeding
Een anti-speculatiebeding is een bepaling in een overeenkomst die beperkingen oplegt aan de mogelijkheid om een eigendom binnen een bepaalde periode na aankoop door te verkopen, met als doel speculatieve handel tegen te gaan.
Appartementsrecht
Appartementsrecht verwijst naar het juridische eigendomsrecht van een specifiek appartement binnen een gebouw met meerdere appartementen. Het omvat zowel het exclusieve eigendomsrecht van het individuele appartement als het mede-eigendomsrecht van de gemeenschappelijke ruimtes.
Arbeidsongeschiktheids-verzekering
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die de verzekerde beschermt tegen inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid als gevolg van ziekte of ongeval.
Architect
Een architect is een professional die verantwoordelijk is voor het ontwerpen en plannen van gebouwen en structuren, waarbij esthetische, functionele en technische aspecten worden geïntegreerd.
Assurantiebeding
Een assurantiebeding is een bepaling in een overeenkomst waarin de verplichting wordt opgelegd om bepaalde verzekeringen af te sluiten en te behouden, zoals een opstalverzekering bij een hypotheek.
Assurantiebelasting
Assurantiebelasting is een belasting die wordt geheven op verzekeringen, zoals een premiebelasting die wordt toegevoegd aan de verzekeringspremie. Het is de verantwoordelijkheid van de verzekeraar om deze belasting te innen en af te dragen aan de Belastingdienst.
Authentieke akte
Een authentieke akte is een notariële akte die is opgesteld en ondertekend door een notaris. Het heeft een hoge mate van juridische betrouwbaarheid en wordt vaak gebruikt voor belangrijke transacties, zoals de overdracht van onroerend goed.
Autoriteit Financiële Markten
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een Nederlandse toezichthouder op de financiële markten. De AFM houdt toezicht op onder andere banken, verzekeraars, beleggingsondernemingen en pensioenfondsen om ervoor te zorgen dat zij zich houden aan de wet- en regelgeving en dat de belangen van consumenten worden beschermd.
Baatbelasting
Bandbreedterente
Bankgarantie
Bankhypotheek
Basishypotheek
Basisrente
Bebouwingsdichtheid
Bedenktijd
Beding ter voorkoming van het wegneemrecht
Begrafenisverzekering
Begunstigde
Beheerbeding
Belastbaar loon
Belastbare som
Belasting Box 1
Belasting Box 2
Belasting Box 3
Belastingaangifte
Belastinggrondslag
Belastingschijven
Belastingvrije som
Beleggingsfonds
Beleggingshypotheek
Beneficiair aanvaarden
Bereidstellingsprovisie
Beroepschrift
Beroepskosten
Beschermd dorpsgezicht
Beschermd stadsgezicht
Beschikking
Beslag
Bestemmingsplan
Bestuurder (VvE)
Betekenen
Bewonersverklaring
Bewoonde staat
Bezitloos pandrecht
Bezwaarde eigendom
Bezwaarschrift
Bijleenregeling
Bijpandstelling
BKR Toetsing
Bloot eigenaar
Bloot eigendom
Bodemrecht
Boedelscheiding
Boeterente
Boetevrij aflossen
Beleggingshypotheek
Beneficiair aanvaarden
Bereidstellingsprovisie
Beroepschrift
Beroepskosten
Beschermd dorpsgezicht
Beschermd stadsgezicht
Beschikking
Beslag
Bestemmingsplan
Bestuurder (VvE)
Betekenen
Bewonersverklaring
Bewoonde staat
Bezitloos pandrecht
Bezwaarde eigendom
Bezwaarschrift
Bijleenregeling
Bijpandstelling
BKR Toetsing
Bloot eigenaar
Bloot eigendom
Bodemrecht
Boedelscheiding
Boeterente
Boetevrij aflossen
Borgstelling
Bouwbesluit
Bouwdepot
Bouwexploit
Bouwfinanciering
Bouwkundig rapport
Bouwrente
Bouwsomlimiet
Bouwtermijnen
Bouwvergunning
Boxenstelsel
Brandverzekering
Brede Herwaardering
Breukdeel
Bruto inkomen
Bruto maandlasten
BTW
Bureau Krediet Registratie (BKR)
Canon
Cascowoning
Catalogushuis
Centraal testamentenregister
Cessie
Click vast rente
Comparanten
Concurrentiebeding
Constructie all risk
Consumptief krediet
Contante waarde
Contante waardeclausule
Contractrente
Contractuele aansprakelijkheid
Controlekosten
Conversiekosten
Courtage
Crediteur
Dagrente
Dalrente
Dalrentegarantie
Debiteur
Depot
Depotrente
Derdenbeslag
Disagio
Doorloopconstructie
Dubbele woonlasten
Duurzaam bouwen (DUBO)
Dwaling
Dwingend recht
E-biljet
Economisch eigendom
Economische gebondenheid
Economische huurwaarde
Economische looptijd
Effectenhypotheek
Effectieve rente
Eigen geld
Eigendomsbewijs
Eigenwoningforfait
Eigenwoningrente
Eigenwoningreserve
Eindheffing
Eindschuld
Erfdienstbaarheid
Erfgenaam
Erflater
Erfpacht
Erfrecht
Estate planning
Executeur-testamentair
Executie
Executieverkoop
Executiewaarde
Executoriale titel
Expiratiedatum
Exploot
Extra aflossing
Extra premie storten
Faillissement
Familiehypotheek
Financieringsvoorbehoud
Financieringsvrij
Fiscaal aftrekbaar
Fiscaal partnerschap
Fiscaal voordeel
Flexhypotheek
Flexibele rente
Fonds Hypotheek
Forensenbelasting
Formeel eigendom
Funderingsonderzoek
Gedwongen verkoop
Gelijkblijvende premie
Gelijkblijvende risicoverzekering
Geldgever
Geldigheidsduur
Geldlening
Geldmarktrente
Gelegenheidsrente
Gemeentegarantie
Gemeentelijke herindeling
Gemeentelijke monumentenlijst
Gerechtsdeurwaarder
Gerechtelijke kosten
Gerechtelijke verkoop
Geschillencommissie
Gezamenlijke huishouding
Gezondheidsverklaring
Gewaarborgd inkomen
Gewaarborgde rente
Gewaarborgde uitkering
Gewenste risicodekking
Gewijzigde rente
Girokantoor
Grenswaarde
Grondrente
Grondslag sparen en beleggen
Groene hypotheek
Groene investering
Grondverzet
Grondwater
Handelshypotheek
Handhaving
Heffingskorting
Heffingsvrij vermogen
Herfinanciering
Heropbouwwaarde
Herpand
Herstelkosten
Het Kadaster
Hoofdelijke aansprakelijkheid
Hoofdverblijf
Hoogrente rekening
Huurwaarde
Hypotheek
Hypotheekakte
Hypotheekadviseur
Hypotheekbank
Hypotheekberekening
Hypotheekgarantie
Hypotheekrente
Hypotheekrente aftrek
Hypotheekverstrekker
Hypotheekvorm
Hypothecair getuigschrift
Hypotheekoverzicht
IBAN
Identificatieplicht
Immateriële schade
Inboedelverzekering
Incassokosten
Indirect eigendom
Inflatie
Inkomensbelasting
Inkomensdervingskosten
Inkomensverklaring
Inkomensverzekering
Inkomstenbelasting
Inleg
Innen
Innovatieve hypotheekvorm
Inschrijving
Instandhoudingsverplichting
Interim interest
Interne marktrente
Internetsparen
Interpolis
Inventarisverzek
Investeringshypotheek
Jaaropgave
Jaarrente
Jaarrekening
Juridische splitsing
Juridische fusie
Kadaster
Kapitaalverzekering
Kavel
Kavelgrens
Kettingbeding
Kiesrecht
Koopakte
Koopaanvaarding
Koopovereenkomst
Koper
Kosten Koper (k.k.)
Kostenverhogend
Kostprijsverhogende elementen
Kredietrisico
Kredietverstrekker
Lening
Levensverzekering
Lijfrente
Lineaire hypotheek
Loonheffing
Maandlasten
Marktwaarde
Meerwerk
Meesleepbeding
Meetbrief
Meldingsplicht
Minderwerk
Minimaal belastbaar inkomen
Monumentenwet
Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Nominale rente
Notariële akte
Notaris
Onderhandse verkoopwaarde
Onderhandse verkoopwaarde vrij van huur en gebruik
Onderhoudsverplichting
Onderwaarde
Onroerend goed
Ontbindende voorwaarde
Ontruimingsbeding
Onzeker voorval
Opeethypotheek
Opleveringskeuring
Opstalverzekering
Overbruggingshypotheek
Overdrachtsbelasting
Overlijdensrisicoverzekering
Overwaarde
Pandrecht
Passeren
Perceel
Plaatselijke makelaarsvereniging
Premie
Projectontwikkelaar
Provisie
Recht van overpad
Rentebedenktijd
Rentebijschrijving
Renteherziening
Rentemiddeling
Rentevaste periode
Restschuld
Risicoverzekering
Schenking
Spaarhypotheek
Starterslening
Stichtingskosten
Taxatie
Uitponden
Verjaring
Verzekeringspremie
WOZ-waarde
Wettelijke rente
Zelfstandigenaftrek
Zekerheidsstelling
Zorgplicht
Zelfbewoningsplicht
Zwijgplicht
Afkoopwaarde
Aflossingsvrijstelling
Aftrekbare kosten bij aankoop nieuwe woning
Akte van verdeling
Annuïteit
Anti-speculatiebeding
Appartementsrecht
Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG)
Bereidstellingsprovisie
Bestemmingsplan
Bevoegd gezag
Binnenwaardebegrip
Bodemrecht
Bouwdepot
Bouwrente
Bouwtermijnen
Box 3 (Inkomstenbelasting)
Branchevereniging
Canon
Courtage
Dagrente
Dertiende maand
Eigenwoningforfait
Energielabel
Erfpachtcanon
Erfpachtvoorwaarden
Erven
Executeur
Executoriale verkoop
Financieringsvoorbehoud
Fiscaliteit
Garantie-instituten
Gezamenlijk huishouden
Hypotheekadviseur
Hypotheekrecht
Hypotheekrente-aftrek
Inflatie
Inkomensbelasting
Kadasterkosten
Koop breekt geen huur
Koopoptie
Kosten koper
Leasehold
Legaat
Lijfrenteverzekering
Looptijd hypotheek
Marktconforme rente
Nationale Hypotheek Garantie
Nominale waarde
Notariële splitsingsakte
Onderhandse verkoopwaarde
Onherroepelijk aanbod
Opstalrecht
Overbruggingslening
Overlijdensrisicoverzekering
Pandakte
Pensioenverevening
Perpetuele lening
Persoonsgebonden aftrek
Premiesplitsing
Private lease
Publiekrechtelijke beperkingen
Recht van erfpacht
Rentemarge
Restschuldverzekering
Schenkingsrecht
Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen
Toetsrente
Totaal kredietvergoeding
Transportakte
Uitkoopsom
Uitpondpremie
Variabele rente
Veilingkoop
Verblijvingsbeding
Verhuurderheffing
Vervreemdingsverbod
Voorlopige aanslag
Vrij op naam (v.o.n.)
Waarborgsom
Wettelijke verdeling
WOZ-waarde
Zorgvuldigheidsbeginsel
Zuivere aanvaarding