Op een lening betaal je rente, dat is vrij standaard. Toch zijn er situaties waarin je er geen sprake is van rente betalen. Bij hypotheken is de hoogte van de rente van groot belang omdat het langlopende leningen betreft. Je kunt niet zomaar overstappen van hypotheek. Op deze pagina lees je alles over de hypotheekrente historie en wat dit betekent voor jouw hypotheek. Hoe hoog is de hypotheekrente ooit geweest? Het antwoord zal je verbazen!

Hypotheekrente historie

Als je een huis bezit of graag een huis wilt kopen op de korte termijn dan houd je de rentestanden goed in de gaten. Je kunt kijken naar de standen van vandaag, het is zeker verstandig om ook eens naar het verleden te kijken. Wat was de laagste hypotheekrente ooit?

En kun je op basis van de laatste 30 jaar een prognose maken voor de toekomst? De hoogste hypotheekrente in Nederland was in 1981, de rente lag toen op 13,4 procent. In de loop der jaren zouden de rentestanden geleidelijk aan lager worden met enkele tijdelijke pieken en dalen.

Waarom verandert de hypotheekrente? Dit heeft met verschillende factoren te maken. Als eerste de politieke en economische stabiliteit. In de jaren 80 van de vorige eeuw ging het niet goed met de economie en de koude oorlog leek op een hoogtepunt te zijn aangekomen. Door onzekerheid lag de hypotheekrente hoog. Toen de Berlijnse muur viel en de Verenigde Staten een betere relatie kregen met Rusland zou er meer stabiliteit komen in de markt. Dit heeft ertoe geleid dat de hypotheekrente in de jaren 90 zou gaan dalen.

Geld lenen kost geld

Banken die hypotheeknemers geld lenen moeten zelf ook geld lenen. Daarom hebben de rentestanden van de ECB invloed op de hypotheekrente die je als hypotheeknemer moet betalen. Sinds 2011 was er sprake van een negatieve rente bij de Europese Centrale Bank. Daardoor was het goedkoper om geld te lenen dan schulden af te lossen.

Deze enigszins vreemde situatie heeft ertoe geleid dat ook de hypotheekrente tot historisch lage waarden zou dalen. Door de hoge inflatie in 2022 heeft de ECB besloten om de rente flink omhoog te gooien. Door de rente met een half procent omhoog te gooien zou dit de stijgende inflatie moeten temperen. Dit betekent in de praktijk dat banken meer rente moeten rekenen op leningen om de fiscale administratie op orde te krijgen.

Aan het einde van de jaren 90 nam de onrust op de beurs toe. Dit had voor een deel te maken met internet technologie en automatisering. Door de Dotcom crisis begon de economie flink te wankelen en de hypotheekrente zou weer stijgen. Deze fase was echter van korte duur. Na 2001 zouden de rentestanden weer snel dalen tot aan 2005, toen liep de rente op tot ongeveer 2008.

En dat was het moment dat de kredietcrisis de wereld op z’n kop zou zetten. Er waren teveel risicovolle leningen afgesloten en de economie hing van los zand aan elkaar. Deze problemen zouden tot 2013 duren. Toen ging het hypotheeksysteem op de schop en zouden risicovolle leningen flink aan banden worden gelegd. In plaats van alleen de hypotheekrente aflossen en gokken op overwaarde werd de huiseigenaar verplicht om een deel af te betalen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hypotheekrente historie in de laatste jaren

Het kan heel interessant zijn om in de hypotheekrente van laatste 30 jaar te duiken maar je bent als huiseigenaar of toekomstige koper waarschijnlijk meer geïnteresseerd in data van meer recente jaren. Laten we daarom in het kort de situatie vanaf 2018 bekijken:

  • Hypotheekrente 2018: Dit was het jaar dat de ECB zou stoppen met stimuleringsmaatregelen. Het gevolg hiervan was een onrustig verloop van rentestanden omdat er veel onzekerheid was. Later zou de ECB besluiten om toch weer ondersteuning te geven met als gevolg een stabilisatie in de hypotheekrente.
  • Hypotheekrente 2019: Er zouden in de loop van 2019 verdere stimuleringsmaatregelen plaatsvinden met als gevolg lagere hypotheekrentes. Als banken minder betalen dan merk je dit als klant ook direct aan de rentestanden.
  • Hypotheekrente 2020: Dit was een rustig jaar zonder opvallende gebeurtenissen … wat, Corona? De COVID-19 pandemie zorgde voor veel twijfel en onzekerheid. In plaats van dalende huizenprijzen zouden ze door het dak gaan want mensen wilden nog even die lage hypotheekrente vastleggen voor de komende jaren.
  • Hypotheekrente 2021: De laagste rente in 2021 lag op 1,23 procent. Dit was op 1 januari en de hypotheekrente zou oplopen met verdere stijgingen in 2022. De huizenprijzen zijn in 2021 tot ongekende hoogte gestegen. De vraag in 2022 neemt echter af, de huizenprijzen stijgen minder snel en een (lichte) daling is niet uitgesloten.

hypotheekrente historie

De meest gekozen hypotheek is voor een termijn van 20 jaar. Er is daarbij de keuze voor lineair, annuïteiten of voor een deel aflossingsvrij. Als je op korte termijn een huis wilt kopen dan is het waarschijnlijk dat de huizenprijzen niet meer wezenlijk zullen stijgen maar de rente kan wel geleidelijk aan omhoog gaan.

Wat was de laagste hypotheekrente ooit? Dat was in 2020, vrij kort geleden dus. Sinds 2009 is de rente in een vrij stabiele lijn gezakt van gemiddeld 5,5 procent naar minder dan 2 procent in 2020. Dat is de laagste hypotheekrente ooit bij 30 jaar lang vast in 2020. Die tijd is nu voorbij want de rente loopt weer langzaam op.

Met NHG is 3,6 procent nu de norm en op basis van 100 procent ligt de hypotheekrente boven de 4 procent. Dit is nog steeds aanzienlijk minder dan de 10+ rentestanden van 30 jaar geleden maar het tikt natuurlijk wel aan op een periode van 10, 20 of zelfs 30 jaar.

Wordt het tijd om van hypotheek te wisselen?

Er zijn meerdere opties bij een hypothecaire lening. Zo kun je versneld gaan aflossen op je schuld. Je kunt ook een voorschot nemen op de overwaarde met een opeethypotheek. Je kunt je oude lening afkopen en een nieuwe overeenkomst aangaan. Je moet dan waarschijnlijk boeterente betalen.

Als je van hypotheek wisselt naar een lager tarief en deze hypotheekrente vast zet voor 10 jaar of langer dan kan dit voordelig uitpakken. Je zou eens een gratis waardebepaling voor je huis kunnen aanvragen bij de lokale makelaar. Dan weet je hoeveel jouw huis waard is en kun je bekijken welke mogelijkheden er zijn.