Ga je scheiden en bezit je een koopwoning met je ex-partner? Dan sta je voor de beslissing wat er met de woning gaat gebeuren. Daarbij zijn er twee standaard opties: De woning verkopen of een partner uitkopen. Er bestaat echter ook een derde optie: De hypotheek overnemen zonder de partner uit te kopen. De voordelen en nadelen van deze optie zullen we op deze pagina nader bekijken.
Wat is hypotheek overnemen zonder uitkopen?
Bij het overnemen van een hypotheek zonder uitkopen zal één partner na een scheiding de volledige verantwoordelijkheid voor de hypotheek op zich nemen, zonder de andere partner uit te kopen. Met andere woorden: De persoon die in het huis blijft, neemt de bestaande hypotheek over op eigen naam zonder een bedrag aan de vertrekkende partner te betalen.
Deze constructie kan een optie zijn in situaties waarin de vertrekkende partner geen behoefte heeft aan financiële compensatie of wanneer er andere afspraken worden gemaakt. Denk aan het uitstellen van de uitkoopsom of het schenken van de overwaarde aan de vertrekkende partner.
Daarbij is het van belang om te weten dat het overnemen van een hypotheek zonder uitkopen niet zo gebruikelijk is. Het kan namelijk grote financiële gevolgen hebben voor beide partijen. Daarom is het belangrijk om juridisch advies in te winnen om de rechten en verantwoordelijkheden duidelijk vast te leggen.
Wanneer een hypotheek overnemen zonder uitkopen?
In de praktijk komt het niet vaak voor dat iemand de hypotheek overneemt zonder de partner uit te kopen, omdat de vertrekkende partij dan geen geld ontvangt. Het is in veel situaties niet verstandig voor de vertrekkende partij om hiermee akkoord te gaan. Toch zijn er soms voordelen verbonden aan het overnemen van de hypotheek zonder de partner uit te kopen.
Soms wordt ervoor gekozen om de overwaarde van het huis aan de ex-partner te schenken. Dit gebeurt dan in goed overleg, als iemand bereid is iets extra te geven na de scheiding. Dit kan een alternatief zijn voor de situatie waarin je de hypotheek van je partner overneemt zonder uitkopen.
Hoe werkt hypotheek overnemen zonder uitkopen?
Een hypotheek overnemen zonder uitkopen wordt ook wel hypotheekoversluiting genoemd. Dit houdt in dat een nieuwe persoon de verantwoordelijkheid op zich neemt voor het aflossen van de bestaande hypotheek van een woning, zonder dat er een uitkoop van de huidige eigenaar plaatsvindt. Dit zijn de voornaamste stappen in dit proces:
- Mogelijkheden in kaart brengen: Voordat je begint met het proces van het overnemen van een hypotheek, is het belangrijk om de voorwaarden van de huidige hypotheekverstrekker te controleren. Sommige hypotheken hebben namelijk clausules die het niet toestaan dat de hypotheek wordt overgedragen aan een nieuwe persoon zonder uitkopen. Lees daarom de hypotheekovereenkomst zorgvuldig door en neem contact op met de hypotheekverstrekker om te informeren naar de mogelijkheden en eventuele beperkingen.
- Bekijk de financiële situatie: Voordat je deze optie kiest, is het belangrijk om je eigen financiële situatie in kaart te brengen. Denk aan het inkomen, de uitgaven, kredietgeschiedenis en andere relevante kenmerken. Het is belangrijk om een objectief en toetsbaar beeld te krijgen van je financiële situatie. Je moet in staat zijn om de bestaande hypotheeklasten alleen te dragen in de toekomst.
- Akkoord van de hypotheekverstrekker: Dit is een belangrijke stap. Je moet een hypotheek aanvraag indienen bij de hypotheekverstrekker waarin je de financiële situatie tot in detail beschrijft. Dit omvat documenten zoals inkomensbewijzen, bankafschriften en belastingaangiften. De hypotheekverstrekker zal je aanvraag beoordelen en bepalen of je voldoet aan de vereisten om de hypotheek over te nemen. Ze zullen ook de huidige staat van de woning en eventuele waardebepalingen beoordelen.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
- Notariële akte en overdracht: Als de hypotheekverstrekker akkoord gaat met de hypotheekovername, dan moet er een notariële akte worden opgesteld. Een notaris is een juridisch professional die gespecialiseerd is in het opstellen en certificeren van juridische documenten. De notaris zal voor de betrokken partijen de akte opstellen waarin de overdracht van de hypotheek van de huidige eigenaar(s) naar de nieuwe persoon wordt vastgelegd. Beide partijen, de huidige eigenaar en de nieuwe persoon, moeten deze akte ondertekenen. De notaris zal de akte vervolgens registreren bij het Kadaster.
- Overname van hypotheeklasten: Nadat de overdracht van de hypotheek afgerond is, wordt de nieuwe persoon verantwoordelijk voor het aflossen van de hypotheeklasten. Dit houdt in de maandelijkse betalingen aan de hypotheekverstrekker aan de voorwaarden van de oorspronkelijke hypotheekovereenkomst voldoen. Het is hierbij belangrijk om ervoor te zorgen dat je betalingen op tijd en volgens de afgesproken betalingsvoorwaarden voldoet. Anders krijg je te maken met mogelijk negatieve gevolgen, zoals boetes of extra rente.
- Verdere aandachtspunten: Naast het overnemen van de hypotheeklasten zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden. Het kan zijn dat je bepaalde verzekeringen, zoals de opstalverzekering, moet overdragen op jouw naam als de nieuwe hypotheekhouder. Verder is het belangrijk om de eigendomsoverdracht bij de relevante instanties zoals het Kadaster te laten registreren. Vergeet daarbij niet om eventuele andere verplichtingen of overeenkomsten met betrekking tot het eigendom vast te leggen.
Hypotheek overnemen zonder uitkopen is niet eenvoudig en vereist maatwerk. Neem daarom contact op met een professioneel hypotheekadviseur, een notaris of een juridisch deskundige die bekend is met de specifieke regels en voorschriften die voor jullie van toepassing zijn.
Taxatie of waardebepaling?
Tijdens het goedkeuringsproces zal de hypotheekverstrekker mogelijk om een taxatie van het pand vragen om de huidige marktwaarde te bepalen. Dit helpt bij het inschatten van het risico en het bepalen van de lening. Hypotheekverstrekkers zullen zorgvuldig de financiële situatie en kredietwaardigheid van de nieuwe hypotheeknemer beoordelen voordat ze akkoord gaan met de hypotheek overnemen.
Een waardebepaling door een verkoopmakelaar zal voor deze overeenkomst niet volstaan. Bij de verkoop van de woning wel. Wil je toch liever de woning verkopen? Dit kan een eenvoudiger traject zijn. Via Watismijnhuiswaard.com kun je een gratis en vrijblijvende waardebepaling aanvragen.
Het is belangrijk om te benadrukken dat het alleen mogelijk is om de hypotheek over te nemen zonder de partner uit te kopen als beide partijen hiermee akkoord gaan. In uitzonderlijke gevallen kunnen partners twee woningen bezitten.
In dat geval kunnen jullie besluiten om ieder een woning te behouden, waarbij jullie het verschil laten verrekenen of niet. In dit geval is een hypotheek overnemen zonder uitkopen niet nodig.