Wat zijn de mogelijkheden?
Verhuizen naar een andere koopwoning brengt veel veranderingen met zich mee, niet in de laatste plaats de hypotheek. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker zullen er twee opties zijn: Hypotheek meenemen of afbetalen. De huidige situatie zal bepalend zijn in deze keuze, waar je rekening mee moet houden leggen we op deze pagina uit. Neem contact op met de hypotheekadviseur voor persoonlijk advies.
Verhuizing betekent een toetsing
Wanneer je gaat verhuizen zal de hypotheekverstrekker dit behandelen als een compleet nieuwe hypotheekaanvraag. Daarbij zal getoetst worden op basis van je huidige inkomen en de marktwaarde die de nieuwe woning vertegenwoordigt. Als je de hypotheek wilt meenemen naar een nieuw en duurder huis dan de huidige woning, dan is dit een optie mits je een aanvullende lening afsluit bij de huidige geldverstrekker. Je kunt namelijk niet een deel van het bedrag bij een andere partij financieren. Als je wilt overstappen naar een andere aanbieder, dan kun je de oude hypotheek afbetalen en tegen de huidige rente een nieuwe hypotheek aanvragen. Je bent dan vrij in de keuze van hypotheekverstrekker.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Aflossen zonder boete
Afhankelijk van de hypothecaire lening die je hebt kun je de huidige hypotheek vaak boetevrij aflossen. Wanneer je een lening hebt lopen met andere voorwaarden kan het zijn dat boetevrij aflossen niet mogelijk is. Dit komt regelmatig voor bij voordeel hypotheken of budget hypotheken. In dat geval zul je een boete op de rente moeten betalen. Deze boete kan komen te vervallen als je een nieuw huis koopt en bij dezelfde bank of andere geldverstrekker een nieuwe hypotheek afsluit. Wanneer er een restschuld blijft staan na de verkoop van je oude woning, dan kun je deze meefinancieren als je een nieuw huis koopt.
Oude en nieuwe regels
Wanneer de oude hypotheek voor 1 januari 2013 is afgesloten, dan kun je bij een verhuizing doorgaans een beroep doen op de fiscale regels die in de periode van kracht waren. Zo kun je een aflossingsvrije hypotheek afsluiten op je volgende woning, met recht op renteaftrek. Daarnaast zal het mogelijk zijn om een lopende spaarrekening eigen woning of kapitaalverzekering eigen woning aan te houden. Bij dit soort verzekeringen is er sprake van een minimum aantal jaren premie dat betaald of gespaard moet worden. Er zijn omstandigheden waarin je een kapitaalverzekering kunt beëindigen zonder aan deze regel te voldoen. Hierbij komt wel de verplichting om je eigenwoningschuld af te lossen met de vrijgekomen uitkering.
Overwaarde en overbruggingskrediet
Wanneer de verkoopprijs van de oude woning hoger ligt als de eigenwoningschuld is er sprake van overwaarde. Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Ook wanneer de woning nog niet is verkocht kun je de overwaarde gebruiken, je zult dan een overbruggingskrediet nodig hebben. Banken zijn in de regel niet zomaar bereid om dit krediet te verlenen, zo zullen ze doorgaans eisen dat er voor zowel de oude als de nieuwe woning een hypotheekinschrijving bestaat. Hier komen ook notariskosten bij om de hoek kijken. Een overbruggingskrediet is ook weer een lening, ditmaal van tijdelijke aard tot het moment dat de oude woning is verkocht. De rente op dit krediet is fiscaal aftrekbaar.
Bij de keuze om een hypotheek mee te nemen of af te betalen spelen er dus meerdere overwegingen mee. Bespreek het met jouw hypotheekadviseur.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.