Huizenprijzen per gemeente, stad en dorp
De jaarcijfers in 2020 hebben wederom bewezen dat vastgoed nog steeds tot de beste investeringen behoort. En in plaats van geld op de bank kun je ook nog in deze investering wonen! Voor het eerst sinds het begin van de metingen (1995) is de gemiddelde verkoopprijs voor een woning boven de drie ton uitgekomen. Na een kortstondige paniek, toen de Corona pandemie zijn intrede deed in 2020, bleek de huizenmarkt zich weer snel te herstellen. Waar kun je goedkoop een huis kopen? En waar betaal je de hoofdprijs? We zochten het voor je uit, hier zijn de huizenprijzen per gemeente.
Duurste en goedkoopste huizenprijzen
Als je in Bloemendaal wilt wonen, dan moet je bereid zijn om flink in de buidel te tasten. Ook in 2019 lag de gemiddelde prijs voor een koopwoning hier op 832.000 euro. Bloemendaal is de enige gemeente in Nederland waar de gemiddelde huizenprijs boven de acht ton ligt. Wil je goedkoop een huis kopen, dan moet je in Delfzijl zijn, waar de gemiddelde koopsom 155.000 euro bedraagt. We hebben het hier puur over de huizenprijzen per gemeente, er wordt geen rekening gehouden met de omvang of kwaliteit van de woning. In een gemeente waar relatief veel grote huizen staan zullen de prijzen doorgaans ook hoger liggen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Meer huis voor minder geld
In 2019 waren er acht gemeenten waar de prijs gemiddeld boven de 500.000 euro lag. Er zijn veertien gemeenten waar je gemiddeld voor minder dan twee ton terecht kunt. Landelijk gezien lag de gemiddelde koopsom op 308.000 euro. Noord-Holland is de provincie waar je relatief het meeste betaalt. Acht van de top tien duurste gemeenten liggen in deze provincie. Amsterdam hoort hier niet bij, die staat net buiten de top tien. Je betaalt daar pakweg 485.000 euro voor een woning. Als je bedenkt hoeveel kleinere woningen en appartementen er in Amsterdam staan betaal je dus de hoofdprijs voor iedere vierkante meter.
Ben je op zoek naar een koopje en is een woning in de Randstad geen noodzaak? Probeer het dan eens in Groningen. Maar liefst zes van de tien goedkoopste gemeenten van Nederland vind je in deze provincie. In het noorden van Nederland vind je nog steeds de beste deals voor woningen. In het deel van Zeeland tegen België en in Zuid-Limburg kun ook nog een mooi huis kopen voor een redelijk bedrag.
Verschillen worden minder
De verschillen tussen de duurste huizen en de goedkoopste dalen. Dit verschil is van 760.000 euro in 2018 gedaald naar 677.000 euro in 2019. Dit vertaalt zich naar 6,3 maal de goedkoopste prijs in verhouding tot de duurste in 2018, naar ‘slechts’ 5,4 keer het laagste bedrag. Dit komt met name door de enorm hoge huizenprijs in Blaricum, die in 2018 boven de negen ton uitkwam. In 2019 lag dit ruim onder de acht ton. In gemeenten met een kleiner aantal koopwoningen en aanbod kunnen de prijzen van jaar tot jaar sterk fluctueren. De grote gemeenten zijn wat beter voorspelbaar. Als er toevallig enkele luxe villa’s in de verkoop gaan, dan kan dit direct zichtbaar zijn in het gemiddelde.
De huizenprijzen per gemeente stijgen nog steeds, en lijken niet te stoppen. Het is dus nooit te vroeg om een huis te kopen, en het blijft een duurzame investering.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Ga naar wat is mijn huis waard en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.
Klik hier voor een gratis waardebepaling van jouw woning