Wat is jouw huis waard? Of wat is de woning waard die je op het oog hebt? Je kunt online op meerdere manieren de huiswaarde berekenen. Dat is het goede nieuws.
Het nadeel is dat er veel methoden zijn voor uitlopende toepassingen waardoor het niet altijd meer duidelijk is over welke huiswaarde het eigenlijk gaat. Laten we daarom eens kijken naar de verschillende manieren om de prijs van een woning te berekenen.
Huis waarde berekenen
De huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest en ze blijven maar stijgen. Als je op zoek bent naar een betaalbare woning dan heb je een flinke uitdaging. Als je een huiseigenaar bent die overweegt om te gaan verhuizen dan zijn er diverse opties.
Wonen is een recht in Nederland, de plek waar je woont en onder welke omstandigheden is niet zo strak gedefinieerd. Met zoveel aandacht voor de huis waarde is het opvallend dat veel mensen zich niet realiseren dat de feitelijke waarde per situatie flink kan verschillen.
Als eerste zijn hier drie manieren om de huiswaarde te berekenen:
1. Waarde voor de belasting
Ieder jaar wordt voor iedere woning de WOZ-waarde bepaald. WOZ staat voor Wet Onroerende Zaken. Op basis van deze waarde wordt bijvoorbeeld berekend hoeveel onroerendezaakbelasting je moet betalen.
Dit is een percentage van de WOZ-waarde die kan verschillen per gemeente. Als de huiswaarde stijgt dan moet je dus ook meer belasting betalen. Dus een duurder huis betekent meer belasting betalen, zelfs als je niet verhuist. Maar er ligt een andere risico op de loer; villabelasting.
Als je in een huis woont met een waarde van 1,1 miljoen euro of hoger dan betaal je niet alleen het eigenwoningforfait van 0,50% maar ook villabelasting van 2,35% boven dit bedrag.
Dit betekent dat je plotseling aanzienlijk meer belasting moet betalen. Vroeger was een huis met deze waarde vrij uitzonderlijk, door de stijging van de huizenprijzen komen steeds meer woningen over dit bedrag heen.
Klopt jouw WOZ-waarde eigenlijk wel? Als je het niet eens bent met de schatting, dan kun je hier bezwaar tegen indienen. In veel gevallen ligt de schatting lager dan de taxatiewaarde maar dit is niet altijd het geval.
Als de schatting te hoog uitvalt betaal je meer belasting dan nodig is. In dat geval kan het voordelig zijn om een taxatie uit te laten voeren om de WOZ-waarde bij te laten stellen.
2. Waarde voor vraagprijs
Als je van plan bent om jouw woning te verkopen dan wil je een marktconforme huiswaarde bepalen. Hier zijn diverse sites en rekenmodules voor beschikbaar, dit zijn doorgaans wel standaard berekeningen die geen rekening houden met onderhoud, aanbouw of andere zaken. In dat geval kan een verkoopmakelaar uitkomst bieden.
Die kan op basis van de persoonlijke situatie een huiswaarde berekenen die beter overeenkomt met de werkelijke waarde. Zo kun je een vraagprijs bepalen die de meeste kans oplevert om je woning voor een goede prijs te verkopen.
Als je naar de overwaarde kijkt dan wordt je wellicht zo gelukkig dat je niet zo scherp kijkt naar de vraagprijs. Maar waar ga je zelf naartoe? Als je van plan bent om een ander huis te kopen dan betaal je daar ook de hoofdprijs voor, zorg er dus voor dat je de huidige woning niet onder de werkelijke waarde verkoopt.
3. Waarde voor koopsom
Dan hebben we nog de huiswaarde als koper. Vanwege de krapte op de huizenmarkt worden huizen momenteel vaak verkocht op basis van een open bieding. Geïnteresseerde kopers kunnen dan een bod uitbrengen.
Als het een courant huis betreft dan zal de koper moeten overbieden, maar hoeveel? Een aankoopmakelaar kan een realistische huiswaarde voor je berekenen, zo loop je minder risico dat je te veel overbiedt.
Houd er rekening mee dat je niet meer mag lenen bij de bank dan de taxatiewaarde. Als het een online taxatie betreft mag je slechts 90% van de taxatiewaarde lenen. Alles wat erboven zit moet je op een andere wijze financieren.
En dit bedrag kan flink oplopen in een biedingen oorlog. Bied daarom nooit meer dan je realistisch kunt opbrengen. Bieden op een huis doe je in het moment, de hypotheek betalen duurt tientallen jaren. Laat je daarom begeleiden door een makelaar die het hoofd koel kan houden.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Huis waarde checken
We hebben al aangegeven dat je online heel eenvoudig een huis waarde check kunt uitvoeren. Zo kun je bij het Kadaster een rapport opvragen waar naast de WOZ-waarde ook rekening wordt gehouden met verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de buurt.
Je kunt ook een funda waarde check voor een adres laten uitvoeren. Dit is gratis maar je moet er wel eerst voor inloggen op de funda.nl website. Beide waardebepalingen zijn geautomatiseerd, er is geen persoon die naar de woning kijkt. Het kan je een indicatie geven van de huiswaarde maar het geeft je geen definitief antwoord.
Woning waarde opzoeken
We hebben de WOZ-waarde genoemd. Dit is een schatting van de huiswaarde die de woning op 1 januari van het voorgaande jaar waard zou zijn. In de huidige situatie betaal je dus eigenlijk relatief weinig belasting als je kijkt naar de prijs die je momenteel zou krijgen voor je eigen woning.
Toch is er geen ‘echte’ huiswaarde te berekenen. Alleen het bedrag die koper en verkoper overeenkomen telt uiteindelijk. Daarbij moet je ook zeker mogelijke investeringen niet vergeten. Zo kunnen uit een bouwkundige inspectie verborgen gebreken naar voren komen die veel extra kosten met zich meebrengen.
Daarnaast kun je ook kijken naar investeringen die je wilt gaan maken zoals verbouwing of duurzaamheidsmaatregelen. Een woning die pas gerenoveerd is zal minder extra kosten met zich meebrengen dan een huis dat decennia lang verpauperd is.
Als koper moet je zeker gebruik maken van je onderzoeksplicht. Dit betekent dat je verplicht bent om vragen te stellen en bijvoorbeeld een bouwtechnisch onderzoek uit moet laten voeren. Als je dit nalaat dan kun je de verkoper later niet verantwoordelijk stellen voor de kosten die met gebreken gemoeid zijn.
Wil je weten wat de werkelijke huiswaarde is? Dan is het in de eerste plaats van belang om te weten of je een huis bezit of wilt kopen. Houd er ook rekening mee dat een taxatierapport niet hetzelfde is als de WOZ-waarde of een waardebepaling door een makelaar.