Huis verkopen bij scheiding. Dit moet je weten

Bij een echtscheiding kunnen de emoties hoog oplopen. Toen je besloot om te gaan trouwen, of samen te gaan leven als partners, hadden jullie niet verwacht dat de droom ooit in een nachtmerrie zou eindigen. Naast het verdelen van de inboedel, en een omgangsregeling voor de kinderen overeenkomen, kan een huis verkopen bij scheiding voor veel stress en onenigheid zorgen. Hoe pak je de verkoop van een woning bij scheiding aan? We bieden je een steuntje in de rug met de tips op deze pagina.

Bespreek het met de makelaar

Net zoals je er met een onafhankelijke mediator doorgaans beter uitkomt dan met twee advocaten die lijnrecht tegenover elkaar staan, kan een makelaar ook advies geven in het voordeel van beide partijen. Hoe je het ook wendt of keert, na een scheiding zit je nog steeds met een gedeeld huis. Jullie moeten belangrijke keuzes maken die impact kunnen hebben op de rest van ieders leven. Laat je daarom adviseren en probeer de communicatielijn open te houden.

Uitkopen of niet?

In veel gevallen zal er één voormalige partner de woning verlaten, de ander zal een nieuw onderkomen zoeken. Dan is de normale gang van zaken dat de persoon die blijft de andere persoon uitkoopt. Dit is geen verplichting, in praktijk zal dit voor beide partijen wel de meest voordelige oplossing zijn. Je kunt namelijk op verkoopkosten besparen, het is daarbij van belang dat de ex-partner zelfstandig in staat is de woning over te nemen en de hypotheek te betalen. Daarbij bestaat de mogelijkheid om de hypotheekschulden van de vertrekkende partij over te nemen, of een nieuwe hypotheek af te sluiten op naam van één persoon. Wat de verschillen zijn kan de makelaar je uitleggen.

Wanneer je er samen niet uitkomt

Van alle kanten wordt jullie geadviseerd om er samen uit te komen, terwijl je elkaar het licht in de ogen momenteel niet gunt. Soms lukt het gewoon niet om tot een overeenkomst te komen, zelfs niet met behulp van een mediator of een makelaar die voor de gezamenlijke belangen opkomt. Dan is er nog altijd de wetgeving en de regels waar iedereen zich uiteindelijk aan moet houden. De bepalingen kunnen in het echtscheidingsconvenant opgenomen worden, er is ook altijd nog de weg naar de Rechtbank. Dit kan lang duren en veel geld kosten, als je er toch samen met de makelaar kunt uitkomen kan dit tijd en geld besparen.

Huis verkopen, wie krijgt wat?

Wanneer beide ex-partners geen behoefte hebben om de woning te behouden, of wanneer de kosten te hoog zijn om zelfstandig de hypotheek op te brengen, dan is verkoop van de woning ook een optie. In dat geval zal de eerste stap zijn om een makelaar in te schakelen voor een waardebepaling. Dan weten jullie wat de woning op dit moment waard is, los van de prijs die er destijds voor stond. Een waardebepaling heeft niet de juridische status van een taxatierapport, het geeft wel een goede indicatie om een prijs te bepalen voor de verkoop. Met een reële prijs kun je de verkoop snel rond krijgen, laat het proces zoveel mogelijk over aan de makelaar om verdere conflicten te vermijden.

Een echtscheiding is een moeilijke periode in het leven, laat je daarom bijstaan door specialisten en hulpverleners die je door deze donkere tijd helpen. Neem contact op met lokale makelaars en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.