Eigenlijk koop je geen huis, de bank koopt jouw huis en je betaalt via de hypotheek aan de bank. Een ingewikkeld systeem maar zo werkt het nou eenmaal. Maar wat doe je als je snel geld nodig hebt? Moet je boeterente betalen, mag je zomaar je huis verkopen of kun je je huis verkopen aan de bank? Wat er allemaal komt kijken bij een huis verkopen aan de bank leggen we uit op deze pagina.

Kun je je huis verkopen aan de bank?

Een bank leent geld en incasseert geld, dat is hun verdienmodel. Ze zitten niet te wachten om huizen te kopen en weer te verkopen. Dat moet je als huiseigenaar zelf maar uitzoeken, met assistentie van een makelaar. Bij het afsluiten van een hypotheek ‘koopt’ de bank in feite jouw woning. Met andere woorden, ze schieten het bedrag voor. Jij betaalt vervolgens in maandelijkse termijnen de hypotheek. Als dit bedrag hoger ligt als de rente dan wordt de woning stukje en beetje fiscaal gezien jouw eigendom. En wanneer de woning bij verkoop meer oplevert dan jij ervoor betaald hebt, dan profiteer je van de overwaarde. Dat is allemaal leuk en aardig, tot je krap bij kas zit en met rekeningen zit die je niet kunt betalen. Je kunt niet afrekenen in bakstenen, terwijl er zoveel waarde in de woning zit. Hoe peuter je dit geld los? Je huis verkopen aan de bank gaat in principe niet, je zou wel kunnen kiezen voor een opeethypotheek.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat is een opeethypotheek?

Het is mogelijk om een voorschot te nemen op de overwaarde die op jouw huis rust. Dit noemt men een opeethypotheek omdat je geld van jouw woning ‘snoept’ dat je direct kunt besteden. Voorheen waren de regels omtrent geld opnemen nog vrij soepel, tegenwoordig staan banken niet echt meer te springen om uit te keren. Ze willen liever geld incasseren. Als je een laag inkomen hebt, of wanneer de bank gewoon geen voordeel ziet in geld uitkeren, dan is het mogelijk om de woning te verkopen aan een vastgoed opkoper. Dat kan via de bank maar dit hoeft niet. Hoewel je hiermee snel geld vrij kunt maken, kleven er wel degelijk nadelen aan deze constructie:

  • Het vrijkomende vermogen is belastbaar.
  • Je bent niet langer eigenaar van de woning, de kinderen zullen het huis dus niet erven.
  • De verkoopprijs ligt aanzienlijk lager dan de marktwaarde, daar komen ook nog kosten bij voor de transactie.
  • De kosten kunnen uiteindelijk hoger uitvallen dan het bedrag dat je krijgt.

Het voordeel van contant geld moet je dus duur betalen. Het zijn meestal senioren die hun huis ‘opeten’ om een klein pensioen aan te vullen of een investering te maken die niet past binnen het besteedbare budget.

Wat is het alternatief?

Er komt dus heel wat bij kijken wanneer je een huis aan de bank wilt verkopen. Ook kan het verlies flink oplopen. Je huis verkopen via de normale weg levert doorgaans een stuk meer op, je kunt de overwaarde gebruiken om te investeren. Bespreek de mogelijkheden met een makelaar in de buurt en laat een vrijblijvende berekening uitvoeren.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.