Ga je een huis verkopen? Dan moet je weten wat de waarde is van de woning. Je kunt zelf een schatting maken op basis van informatie die je online kunt vinden, het is ook mogelijk om een verkoopmakelaar in te schakelen die een waardebepaling voor je uitvoert. Toch zijn er zeker voordelen om een taxateur in te schakelen. En er zijn situaties waarin het eigenlijk niet nodig is. Op deze pagina bespreken we de voordelen van een huis laten taxeren voor verkoop en de optie voor een goedkope taxatie.

Heb je een taxatie nodig bij verkoop?

Waarom zou je een huis laten taxeren voor verkoop? Dat is toch alleen van belang voor de koper? Nee, er zijn zeker situaties waarin het verstandig of zelfs verplicht is om je huis te laten taxeren voor verkoop. Hier zijn enkele redenen:

  • Als nabestaanden een huis erven en de woning willen verkopen.
  • Als partners gaan scheiden en de woning verkopen.
  • In het geval van een executieverkoop.
  • Om een hypotheek over te sluiten.
  • Om de herbouwwaarde te bepalen.

In de meeste gevallen is de huizenmarkt een kwestie van vraag en aanbod in combinatie met slim onderhandelen en keuzes maken. Als er situaties zijn waarin er andere belangen spelen dan zal er bij de verkoop van een woning wat meer objectiviteit gewenst zijn. Een taxateur is een erkende professional die in dit geval uitkomst kan bieden. Is de taxatiewaarde hetzelfde als de werkelijke verkoopsom? Niet altijd, het biedt wel een indicatie van de waarde of herbouwwaarde. Dat laatste kan van belang zijn bij het afsluiten van een verzekering. Naast de waarde van de woning op het moment zal er ook rekening worden gehouden met kosten voor renovatie of verduurzaming van het pand.

Wat is een gevalideerd taxatierapport?

In principe wordt iedere taxatie volgens dezelfde richtlijnen uitgevoerd en zou het rapport objectief en juist moeten zijn. Toch moet je bijvoorbeeld voor een hypotheek op basis van de Nationale Hypotheek Garantie een gevalideerd taxatierapport overleggen. Een dergelijk rapport kan alleen opgesteld worden door een taxateur die geregistreerd staat bij het NWWI. Zij controleren het taxatierapport, na goedkeuring kun je die overleggen aan de instantie of organisatie die hier naar vraagt. Alle taxateurs in Nederland zijn erkend maar niet alle taxateurs staan ingeschreven bij het NWWI.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Mag je taxatierapporten overdragen?

Kopers zullen om een hypotheeklening aan te vragen altijd een taxatierapport op moeten laten stellen. In principe zal iedere taxateur onafhankelijk de taxatie ten uitvoer moeten brengen. Waarom zou je als verkoper niet het taxatierapport van de koper vragen om in te zien? Dat mag je inderdaad vragen, de opdrachtgever heeft de keuzevrijheid om deze informatie te delen of niet. Het probleem hierbij is dat bijvoorbeeld geldverstrekkers doorgaans een taxatierapport op eigen naam zullen eisen. Een ‘tweedehands’ rapport telt niet.

Taxatiekosten delen tussen koper en verkoper is dus geen optie. Zou het verschil mogen maken wie de taxatie uit laat voeren? Nee. Maakt het in de praktijk wel uit? Ja. Organisaties die om een taxatierapport vragen willen geen enkel risico nemen op mogelijke fraude of andere zaken. De bedragen zijn gewoon te groot om iedere taxatie te accepteren. Als de koper en verkoper dus hetzelfde huis willen laten taxeren dan zullen ze ieder voor zich een taxateur moeten zoeken die een taxatierapport opstelt. Mag dat dezelfde taxateur zijn? Ja, dit mag. Is het rapport dan hetzelfde? Als het goed is wel, toch blijkt in de praktijk dat er ‘speling’ is. Overigens zal een erkend taxateur waarschijnlijk niet beide opdrachten aannemen vanuit belangenverstrengeling of een andere reden.

Als een familielid of iemand aan ‘jouw zijde’ van de transactie recent een taxatierapport heeft laten opstellen dan mag je deze wederom niet gebruiken om je eigen zaken te regelen. Met andere woorden; dit zijn kosten waar je niet aan onderuit zult komen.

Goedkoop huis laten taxeren voor verkoop

Is er een reden om het niet te doen? Een huis taxeren voor verkoop is niet goedkoop, een taxateur rekent flinke tarieven. Hoewel de eisen sinds juli 2021 strenger zijn geworden op het gebied van taxatierapporten zijn de methoden van toetsing ook beter geworden. Zo is er naast het standaard taxatierapport nu ook de Desktop Taxatie van Calcasa. Dit is een rapport dat geheel op afstand wordt uitgevoerd middels een combinatie van slimme software en bestaande data. Dan ben je 5 tot 10 procent van het standaard taxatie tarief kwijt wat uiteraard een mooi voordeel is. Echter wordt een Desktop Taxatie nog niet overal geaccepteerd, daarnaast is het niet voor alle woningen mogelijk. Als het huis flink afwijkt van de norm dan zul je de woning moeten laten taxeren voor verkoop door een taxateur die het pand in persoon zal inspecteren.

Is een waardebepaling voldoende?

Om de woningwaarde of verkoopwaarde van een huis te laten bepalen is een huis laten taxeren voor verkoop lang niet altijd nodig. Als je gewoon een reële vraagprijs wilt bepalen dan kan een verkoopmakelaar vaak een minstens zo goede waarde bepalen. Makelaars kijken namelijk niet alleen naar de meetbare feiten maar ook naar de huidige markt en andere subjectieve zaken die een rol spelen in de beslissingname van kopers. Veel makelaars bieden zelfs een gratis een waardebepaling aan. Door te mailen, bellen of een persoonlijk bezoek te brengen wordt de waarde bepaald. In dat geval weet je voor welke prijs je de woning te koop kunt aanbieden. Dit hoeft niet altijd de ‘werkelijke’ waarde te zijn. Je kunt namelijk een strategische prijs bepalen om bijvoorbeeld meer biedingen te krijgen.

Wie kiest de taxateur voor verkoop?

Als je een huis gaat kopen dan kiest de koper, als je een huis wilt verkopen dan kiest de verkoper. Een aankoop- of verkoopmakelaar kan hierin adviseren maar je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze. Daarbij zul je beperkt zijn tot een taxateur in de omgeving. Daarbij wordt een straal aangehouden tussen 10 en 30 kilometer afhankelijk van de regio waar de woning staat. In Amsterdam is het bijvoorbeeld een straal van 10 kilometer terwijl het op de Waddeneilanden 30 kilometer maximaal is. Je mag daarbij ook prijzen vergelijken om je keuze op te baseren.