Jouw huis heel snel verkopen? Je zit op zwart zaad en je hebt snel geld nodig. Hoe verkoop je zo snel mogelijk je huis? Er kunnen uiteraard ook andere redenen zijn om je huis snel te verkopen. Wat zijn de mogelijkheden en kun je echt een huis binnen 1 week verkopen? Je vindt de mogelijkheden op deze pagina.

Heel snel je huis verkopen?

Een huis verkopen is een langdradig ritueel. Eerst moet je de woningwaarde laten bepalen door de makelaar. Je gaat vervolgens een promotiepakket samenstellen waarmee je de woning op funda plaatst. Dan kunnen potentiële kopers een bod uitbrengen, je maakt een keuze en dan volgen de onderhandelingen. De koper vraagt een hypotheek aan terwijl je als huiseigenaar duimen draait. Als alle dominostenen precies goed omvallen dan is de woning binnen enkele maanden verkocht. En anders kun je weer van voren af aan beginnen. Kun je een huis snel verkopen? Het korte antwoord is “ja, dat kan”. Maar hoe snel gaat dit eigenlijk en hoe pak je dit aan?

Hoe snel is jouw huis verkocht?

Een huis binnen 1 week verkopen, kan dat? In principe wel zolang je er rekening mee houdt dat tijd geld is. En in dit geval betekent dat je waarschijnlijk minder geld voor je woning krijgt dan je via de reguliere route kunt vangen. Als tijd voor jou van groter belang is dan de koopsom dan kun je binnen 1 week je huis verkopen, op voorwaarde dat de notariële handelingen op de juiste wijze uitgevoerd worden.

1. Executieverkoop

Een executie verkoop of veiling is een manier om snel je huis te verkopen. Dit is een methode die banken bijvoorbeeld toepassen om een huis te verkopen waarbij de eigenaar niet langer in staat is om de hypotheek af te lossen. Ook bij overlijden kunnen nabestaanden voor dit traject kiezen. De woning wordt dan geveild en aan de hoogste bieder verkocht. De verkoper stelt de voorwaarden. De verkoop is definitief zonder ontbindende voorwaarden. Dit maakt het met name voor particuliere kopers risicovol.

2. Verkoop bij inschrijving

Als je het proces van onderhandelen wilt overslaan dan kun je een verkoop bij inschrijven organiseren. In plaats van open bieden mogen kopers eenmalig een bod uitbrengen. Naast een bedrag is het mogelijk om mogelijkheden op te geven zoals de ontbindende voorwaarden. De verkoper is niet verplicht om op een bod in te gaan. Dit soort trajecten kunnen plaatsvinden naast een reguliere verkoop.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

3. Belegger

Huis heel snel verkopen. In plaats van een nieuwe bewoner zoeken is het ook mogelijk om je huis te verkopen aan de belegger. Die zijn online niet moeilijk om te vinden en bij een publieke verkoop is de kans groot dat ze zelf aankloppen. Het voordeel van beleggers is dat ze geen voorbehoud van financiering als ontbindende voorwaarde zullen stellen omdat ze de financiën al rond hebben. Met name in grote steden zijn er wel steeds meer regels omtrent het opkopen van woonhuizen door beleggers.

4. Verkopen en huren

Je wilt wel je huis verkopen maar je wilt niet verhuizen. Als je wilt overstappen van kopen naar huren dan moet je een geschikte woning zien te vinden, dat huis moet je opnieuw inrichten etc. Dit kost tijd, geld en energie. Je kunt ook de woning verkopen en deze direct weer terug huren. Dit is een constructie die wat lijkt op de opeethypotheek, dit is een hypotheek waarbij je de overwaarde alvast opsnoept. Dit soort overeenkomsten worden meestal door senioren gesloten die hun geld in bakstenen graag willen verzilveren. Bij verkopen en huren zal een vastgoedinvesteerder de woning kopen en verhuren aan de bewoners voor onbepaalde tijd. Als de bewoners vertrekken of komen te overlijden dan wordt het eigendom overdragen. Zo huur je dus jouw voormalige koopwoning.

5. Weinig voorwaarden stellen

Als je via funda of een andere huizensite naar een koper zoekt dan kun je het proces versnellen door open te communiceren met de koper. In principe heeft de verkoper een voordelige situatie want de huiseigenaar heeft al een woning. Als de verkoper eisen stelt, zoals het overnemen van de inboedel of een hele specifieke datum van sleuteloverdracht, dan duren de onderhandelingen langer. Het onderste uit de kan proberen te halen levert je wellicht enkele euro’s meer op maar het kost je veel tijd. Bepaal de zaken die voor jou echt van belang zijn en wees bereid om wat water bij de wijn te doen.

Tips voor snel je huis verkopen

Hier zijn enkele tips om je huis snel te verkopen, los van bovenstaande mogelijkheden:

  • Organiseer een groepsbezichtiging in plaats van iedereen apart te ontvangen.
  • Zorg voor een aansprekend promotie pakket online.
  • Onderhoud een open communicatie met de kandidaat koper om zo snel tot een overeenkomst te komen.
  • Kies een lokale verkoopmakelaar die de markt kent en een netwerk heeft om snel tot resultaten te komen.
  • Promoot jouw woning niet alleen via huizensites maar ook op social media.
  • Kies niet voor een koper die een voorbehoud van financiering stelt. Een hypotheekaanvraag kan behoorlijk lang duren.

Voor welk traject je ook kiest, zorg dat overeenkomsten kloppen en dat alle betrokken partijen precies weten wat de bedoeling is. Als je een huis verkoopt zonder voorbehoud van financiering en de koop gaat toch niet door, dan heb je als eigenaar recht op een schadevergoeding. Maar je bent dan nog steeds niet van je huis af.

Is een huis heel snel verkopen slim?

Je kunt dus een woning snel verkopen maar biedt dit naast snelheid nog andere voordelen? In de eerste plaats moet je wel vervangend onderdak hebben. Huishoudens die emigreren maken regelmatig gebruik van een snelle verkoop om elders snel een nieuw bestaan op te bouwen. Echter kun je in veel gevallen meer geld voor je huis krijgen als je langer de tijd neemt. Een snelle verkoop zal zelden het hoogste rendement opleveren wat bij aankoop van een nieuw huis voor problemen kan zorgen.

Wat is jouw huis waard?

Om een snelle start te maken kun je online een gratis waardebepaling aanvragen. Dan weet je ongeveer wat jouw huis zal opbrengen bij een reguliere verkoop. In overleg met de verkoopmakelaar kun je dan bepalen wat de beste oplossing is in jouw specifieke geval. Een online waardebepaling is doorgaans niet heel betrouwbaar, de lokale makelaar zal liever een afspraak maken om de situatie ter plekke te bekijken.