Een prijs op funda is niet wat een huis echt kost. Los van overbieden en onderhandelingen zijn er nog allerlei andere kosten om rekening mee te houden. Op deze pagina vind je de voornaamste kostenposten en waarom ze van belang zijn. Hoeveel kost mijn huis? Waarschijnlijk meer dan je denkt!

Woningwaarde

De vraagprijs op funda is meer een prijs om de onderhandelingen op gang te brengen. De werkelijke woningwaarde kan heel anders zijn. Die kun je online berekenen of je kunt een makelaar inschakelen om de waarde te bepalen. Deze berekening is veel nauwkeuriger dan de WOZ-waarde die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor de gemeentelijke belastingen en de waterschappen. De woningwaarde is een realistische waardebepaling op basis van objectieve en subjectieve kenmerken.

Makelaar

De makelaarscourtage die veel aankoop- en verkoopmakelaars rekenen kan flink oplopen. Als je kiest voor een full-service makelaar dan betaal je al snel de duizenden euro’s voor begeleiding tijdens het gehele traject. Je kunt ook gebruik maken van een internet makelaar. Die werken vaak een stuk goedkoper maar je moet zelf wel veel meer werk uitvoeren. Zorg er in ieder geval voor dat contracten gecontroleerd worden door een expert, daarnaast kan een makelaar je flinke bedragen besparen met goed advies en scherpe onderhandelingen.

hoeveel kost mijn huis

Taxatie en bouwkundig onderzoek

Bij verkoop van een woning is een woningtaxatie niet nodig, bij het oversluiten van een hypotheek, een verbouwing of de aankoop van een huis wel. Een taxateur is een onafhankelijke expert met certificering. De kosten voor een taxateur kunnen afwijken maar doorgaans komen de tarieven redelijk overeen. Je bent vrij om een taxateur te kiezen mits deze in de regio actief is waar de woning staat.

Een bouwkundig onderzoek is optioneel maar zeker voor een wat oudere woning kun je deze kostenpost beter niet overslaan. Een bouwtechnisch inspecteur zal mogelijke gebreken in kaart brengen. Als de verkopende partij hier moeilijk over doet dan mogen de alarmbellen al gaan rinkelen. Dan is er blijkbaar iets wat niet aan het licht mag komen. Niet alle inspecteurs werken volgens dezelfde kwaliteitsnormen, kies daarom voor een inspecteur met een goede staat van dienst.

Overname

Hoeveel kost mijn huis? Deze vraag heeft vooral betrekking op onroerend goed maar wellicht zijn er zaken die de verkoper graag laat overnemen. Denk aan de keuken, zonwering en andere maatwerk zaken die niet tot het vastgoed behoren. Als hier geen afspraken over worden gemaakt dan zal de vorige eigenaar alles moeten verwijderen. Het kan in het belang van beiden zijn om goederen over te (laten) nemen.

Hypotheek

De eerste stap naar een hypotheek is een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hier zullen kosten aan verbonden zijn maar dit kan je wel veel voordeel opleveren. Het verschil tussen een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek is niet zo ingewikkeld om uit te zoeken maar voordat je een overeenkomst aangaat voor tientallen jaren wil je er wel zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt.

Bij de hypotheekaanvraag lijkt het met name voor starters meer op een examen afleggen dan een lening afsluiten. Je moet zoveel documenten overleggen en aan voorwaarden voldoen dat je haast zou vergeten dat de hypotheekverstrekker verdient aan jouw aankoop. Hoeveel jouw huis kost bepaalt de maximale lening die je kunt afsluiten voor de hypotheek, jouw persoonlijke financiën bepalen hoeveel je daadwerkelijk kunt lenen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Inrichting

Ga je in een leeg huis wonen of wil je ook een bank om op te zitten en een bed om in te slapen? De inrichting van een woning kan spotgoed via een kringloopwinkel of peperduur met designer meubilair. Doorgaans moet je deze roerende goederen rekenen als kosten, het betreft geen investering omdat de restwaarde meestal verwaarloosbaar is. Daarnaast zullen er diverse werkzaamheden in huis plaatsvinden zoals schilderwerk, behangen, vloerbedekking etc. Dit kun je door een aannemer laten uitvoeren, ook als je zelf aan de slag gaat dan moet je nog steeds materialen kopen.

Onderhoud

Een voordeel van huren is dat je bij problemen gewoon de verhuurder kunt bellen of mailen die vervolgens het probleem oplost. Dat werkt in de praktijk niet altijd even goed maar je zult bijvoorbeeld geen eigen CV-ketel aanschaffen. De kosten voor (achterstallig) onderhoud aan een woning worden regelmatig onderschat. Je kunt naast de hypotheek een bouwdepot openen. Dit is een aparte rekening die gekoppeld is aan de hypothecaire lening met als bestemming de geplande verbouwing.

Energieverbruik

Sinds 2021 is het verplicht om bij de advertentie van een huur- of koopwoning een energielabel te laten zien. Als koper weet je dus op voorhand wat de energieprestaties zijn. Een energielabel aanvragen kost honderden euro’s omdat er een inspectie moet plaatsvinden door een erkende EP-adviseur. Deze adviezen kunnen wel weer tot energiebesparing leiden wat je geld kan besparen. Een label A woning verbruikt aanzienlijk minder energie dan een label G woning. Dit verschil merk je iedere maand. Niet alleen vanwege de tocht in huis maar ook in je portemonnee.

Schulden

Laten we ook niet eventuele schulden vergeten. Misschien heb je een DUO lening die je moet afbetalen. Je kunt daardoor minder geld lenen voor een hypotheek maar op de studiefinanciering betaal je geen rente. Schulden aflossen is dus niet altijd het meest voordelig. Als je elders een lening hebt lopen, een lease contract of schulden hebt gemaakt in het verleden dan wordt dit geregistreerd bij het BKR. En positieve registratie hoeft geen probleem te zijn, een negatieve aantekening maakt het verkrijgen van een hypotheek lastig. Een BKR registratie blijft vijf jaar na het voldoen van alle schulden in je dossier staan. Op leningen zul je ook weer rente betalen, dit gaat van je besteedbaar inkomen af.

Hoeveel kost mijn huis?

Als koper zul je de vraag stellen wat een huis kost, toch zal de verkoper ook geld moeten uitgeven. Zelfs met ‘kosten koper’ zul je zelf de verkoopmakelaar moeten betalen en verhuiskosten want je zult ook weer een andere woning betrekken. Wat je huis kost is natuurlijk belangrijk, wat het oplevert ook. Zo kun je op een flinke overwaarde rekenen als huizenprijzen stijgen, je kunt ook geld verliezen als je woning onder water komt te staan. Om betalingsproblemen te voorkomen kun je een huis kopen op basis van de Nationale Hypotheek Garantie. Ook dit kost je weer geld maar deze verzekering voorkomt wel dat je later in de problemen komt.