Hoe moet ik mijn huis opleveren? Tijdens het leegruimen van de woning komt het vaak voor dat de vorige eigenaar opnieuw verliefd wordt op de woning. Nu alles leeg is zie je nieuwe mogelijkheden waar je niet eerder bij stil had gestaan. Maar je moet verder en de woning netjes opleveren. Hoe schoon moet het zijn en wie bepaalt wat schoon is? Alles wat je moet weten bij je huis opleveren bij verkoop lees je op deze pagina.
Hoe moet ik mijn huis opleveren bij verkoop?
Bij een huurwoning zullen de condities voor oplevering heel duidelijk worden aangegeven. Het is mogelijk dat je na een inspectie nog even de kans krijgt om wat puntjes op de ‘i’ te zetten. Per onderdeel wordt een bedrag als boete genoemd. Denk aan het laten liggen van de vloerbedekking of zakken vol met afval in de tuin laten slingeren. Bij verkoop werkt het anders omdat je niet te maken hebt met een verhuurder. Je maakt afspraken met de nieuwe eigenaar, in samenspraak met de makelaar. Hoe moet je de woning opleveren bij verkoop? Dat wordt als het goed is vooraf duidelijk vastgelegd.
Bezichtiging
Het is mogelijk dat een groot deel van het werk al afgrond is voordat de huisfoto’s voor de plaatsing op funda plaatsvinden. Je zult persoonlijke zaken weghalen en de ruimte vrij kaal inrichten. Dit spreekt kandidaat kopers namelijk aan. Ook zul je de boel flink onder handen nemen, schoonmaken en repareren voordat je iemand een blik in huis gunt. Je moet deze werkzaamheden toch uitvoeren, doe er je voordeel mee door hier in een vroeg stadium mee te beginnen. Zo komt de woning ruimer over en kan de koper zelf een persoonlijke invulling geven. Door enig voorwerk te verrichten kun je duizenden euro’s extra vangen voor je woning! Jouw verkoopmakelaar zal ongetwijfeld praktische tips voor je hebben.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Onderhandelingen
Nu ben je in contact gekomen met een potentiële koper en ga je samen bepalen hoe je de woning gaat opleveren bij verkoop. Daarbij zullen verschillende zaken ter sprake komen zoals reparatie en achterstallig onderhoud. Hierbij zullen beide partijen een rekensom moeten maken. Is het voordeliger om als verkoper de woning instapklaar op te leveren of kun je wat korting geven en de boel wat minder perfect achterlaten? Denk goed na over roerende zaken die geen plaats hebben in je nieuwe woning. Als je de inbouwkeuken niet hoeft te slopen dan bespaar je jezelf veel moeite. Wat voor jou een last is kan voor de ander een voordeel zijn.
Aan de hand van het voorlopig koopcontract heb je als verkoper de blauwdruk om het huis op te leveren volgens de overeenkomst.
Eindinspectie
Het laatste moment voor de sleuteloverdracht is de eindinspectie. De koper gaat dan samen met de makelaar een laatste ronde maken door de woning. Zorg ervoor dat de woning op dit moment bezemschoon is. Als er iets niet helemaal overeenstemt met de voorwaarden in het koopcontract is dit niet direct een probleem. Er wordt een aantekening gemaakt en bij de notaris wordt bepaald of er nog een verrekening moet plaatsvinden of dat er afspraken worden vastgelegd.
Schakel elektrische apparatuur niet helemaal uit en sluit aansluitingen niet af. Neem de meterstanden op en maak er foto’s van. In principe blijven gas, licht en water in bedrijf, de koper zal nieuwe contracten afsluiten. Als je bijvoorbeeld een CV-ketel uitschakelt en de koper vraagt bij de eindinspectie om de ketel in te schakelen dan is het mogelijk dat er juist op dat moment een storing is. Neem dit risico niet en laat alles gewoon aan staan. Dit geldt ook voor inbouw apparatuur. Maak de koelkast, vriezer en oven goed schoon zonder viezigheid of nare luchtjes. Gebruik bij voorkeur geen middelen die sterk chemisch ruiken maar juist fris. Wie bepaalt eigenlijk wat schoon is?
Wat is bezemschoon opleveren?
Door alle werkzaamheden kan het stoffig worden met rommel in alle kamers. Bezemschoon opleveren betekent in feite dat vloeren leeg zijn en dat alles netjes oogt. Vettigheid moet je verwijderen maar enige sporen van slijtage hoeven geen probleem te zijn. De volgende bewoner moet vrij snel aan de slag kunnen met inrichten, schilderen of behangen. Als je overeenkomt om kamerbreed tapijt te laten liggen meldt dan wanneer het een verlijmd tapijt betreft. Ook als er grote vlekken aanwezig zijn geef dit duidelijk aan. Anders kan de koper hier later op terugkomen. De verkoper is wettelijk verplicht om gebreken te melden. Als je hierover twijfelt vraag het dan aan de makelaar of breng het in orde. Je bepaalt samen wat schoon is maar probeer niet tijdens de eindinspectie in een discussie te belanden.
Geef de sleutels niet te snel af
Het komt regelmatig voor dat de verkopende partij alvast de sleutels geeft aan de kopers. Die willen alvast wat schoonmaken, een muurtje texen etc. Zolang de officiële sleuteloverdracht bij de notaris niet heeft plaatsgevonden ben je als eigenaar verantwoordelijk voor de woning. Ontstaat er schade? Breekt er brand uit? Dan is het zeer de vraag of jouw verzekering dit dekt, je hebt immers ‘buitenstaanders’ toegang verleend tot jouw woning.
Een koper hoeft bij een huis opleveren overigens geen genoegen te nemen met een eindinspectie die een week voor de afspraak bij de notaris plaatsvindt. Een dag is mogelijk maar in principe vindt deze inspectie direct plaatsen voor het tekenen van de notariële akte. Als hier tijd tussen zit dan kun je als koper geen aanspraak maken op schade of andere problemen die zich voordoen na de eindinspectie.
Wat blijft achter?
Het komt voor dat de verkoper belooft roerende goederen te laten staan maar deze toch meeneemt. Als hier niets over is afgesproken dan kan de koper hier geen aanspraak op maken. Daarnaast komt het voor dat er juist zaken achterblijven zoals een grote stapel dakpannen in de tuin. Als dit een probleem is dan moet het tijdens de eindinspectie worden genoteerd en bij de notaris worden afgehandeld. Is er een houtkachel verwijderd waardoor er een groot gat in het plafond komt? Maak niet alleen afspraken over wat er achterblijft maar ook in welke staat. Stel een roerende zaken lijst samen om misverstanden te voorkomen.
Een huis opleveren levert regelmatig problemen op. Maak duidelijke afspraken en leg zoveel mogelijk vast. Zo voorkom je onenigheid en frustratie op het laatste moment.