Woningtekort Nederland

Er is meer vraag naar huur- en koopwoningen dan er aanbod is. Dit betekent niet direct dat we met z’n allen onder een brug moeten slapen of op een bankje in het park gaan bivakkeren, het kan wel betekenen dat je niet kunt verhuizen naar de plek waar je het liefst naartoe zou gaan. Of dat de prijzen veel te hoog liggen voor jouw budget. Hoeveel huizen komen we te kort? En misschien nog wel belangrijker: Hoe lossen we het woningtekort op?

Hoeveel huizen komen we te kort in Nederland?

Laten we beginnen met de cijfers van 2020. Rond de zomer van 2020 stond de teller op ruim 330.000 woningen te weinig. Dit tekort zal volgens de huidige prognoses verder oplopen tot bijna 420.000 woningen in 2025. Een deel hiervan komt door kinderen die het ouderlijk huis willen verlaten, kleinere huishoudens, arbeidsmigranten en een deel vluchtelingen die onderdak nodig hebben. De problemen bevinden zich zowel in de huur- als koopmarkt. Huiseigenaren kunnen niet een stapje verder groeien in hun wooncarrière, daardoor komen er geen betaalbare woningen vrij voor huurders die graag zouden kopen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Kloppen de prognoses eigenlijk wel?

Een schatting zal nooit exact kloppen. Door de Corona pandemie kunnen veel prognoses in de prullenbak omdat de situatie in de wereld gewoon compleet veranderd is. Dit heeft ook impact gehad op de woningmarkt. Even leek de verkoop van huizen af te remmen, toch pikte dit snel weer op. Banken hebben voorspeld dat in 2021 de huizenprijzen minder snel zullen stijgen, maar dat hebben ze vijf jaar geleden ook beweerd. Daar komt bij dat het ministerie van Volkshuisvesting in 2010 werd geschrapt. Daarna kwam er nog even een ‘minister zonder portefeuille’ die zich er in de vrije uurtjes mee bezighield, later zou het ergens onder het ministerie van Binnenlandse Zaken komen te vallen. Het gebrek aan overzicht door de regering heeft de woningcrisis geen goed gedaan.

Hoe lossen we het woningtekort op?

De overheid heeft de staat van de woningmarkt in 2020 opgemaakt. Daarin wordt gesteld dat Nederland in 2035 ongeveer 18,8 miljoen inwoners onderdak zal moeten verschaffen. In de komende tien jaar moeten er 845.000 nieuwe woningen worden gebouwd om aan de vraag te voldoen. Het doel is om van 4,2 procent woningtekort terug te gaan naar ‘slechts’ 2 procent. Een gebrek aan bouwgrond en strengere milieueisen zal de komende jaren nieuwbouw remmen, daarna zou het wat sneller moeten gaan. Daarbij is het van belang dat starters, middeninkomens en kwetsbare doelgroepen meer kansen krijgen om een geschikte woning te vinden. Omdat er momenteel grote gaten in de diversiteit van woningen zijn, kunnen veel huishoudens niet doorstromen. Een huurwoning boven de huurtoeslaggrens kan per vierkante meter krankzinnig duur zijn, terwijl jongeren moeite hebben een hypotheek rond te krijgen voor een koopwoning.

Woningnood en daklozen

Betekent woningtekort ook meer daklozen? Helaas wel, want in tien jaar tijd is het aantal daklozen in Nederland verdubbeld. Daarbij is de grootste stijging te zien bij jongeren tussen 18 en 30 jaar. Dit zijn doorgaans niet de mensen die zich een riante woning in hartje Amsterdam kunnen veroorloven, het geeft wel aan dat woningtekort in sommige gevallen wel degelijk betekent dat mensen onder de sterren moeten slapen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.