Openbare netwerken zijn zo lek als een mandje. Vaak zijn ze niet eens beveiligd met een wachtwoord. Iedereen kan meekijken met je online activiteiten en virussen en malware hebben vrij spel. Om toch gebruik te maken van een openbaar netwerk, is een VPN essentieel.

Maar hoe zit dat met je thuisnetwerk? Je eigen wifinetwerk is immers goed beveiligd met een sterk wachtwoord. In dit artikel lees je waarom een VPN ook thuis goed van pas kan komen.

Wat is een VPN?

Met een online VPN breng je eenvoudig een versleutelde verbinding tot stand. Het is doorgaans een kwestie van een enkele muisklik of een simpel schuifbalkje. Daarmee hou je alle ongewenste meekijkers op afstand en kun je veilig en in alle privacy surfen op het internet. Je eigen IP-adres gaat schuil achter het IP-adres van de VPN-server. Een degelijke VPN-service biedt ook nog eens bescherming tegen malware en virussen.

In principe kun je alle apparaten die met het internet zijn verbonden, voorzien van een VPN. Het gaat dus niet alleen om een extra beveiliging voor je laptop, pc en smartphone. Ook slimme apparaten, zoals slimme speakers, verlichting en alarmsystemen worden er een stuk minder kwetsbaar mee voor hackers.

De makkelijkste manier om al deze apparaten in één keer te beschermen, is door de VPN te installeren op je router. Over de kosten hoef je overigens niet in te zitten. Een maandelijks abonnement op een VPN-service heb je al voor de prijs van een kopje koffie. Je geniet dan, ook thuis, van de volgende voordelen:

Meer privacy

Je thuisnetwerk is behoorlijk veilig. Mits je het beveiligd hebt met een wachtwoord en je apparaten hebt uitgerust met degelijke antivirussoftware. Maar je eigen internetprovider kan nog steeds je online activiteiten volgen en daarop actie ondernemen.

Je provider mag gegevens over jou bewaren en, weliswaar geanonimiseerd, doorverkopen aan adverteerders. En het is heel goed denkbaar dat je daar geen prijs op stelt.

Een VPN zorgt ervoor dat zelfs je internetprovider veel moeite moet doen om je identiteit en je browsergeschiedenis te achterhalen. Wil je dat de VPN-aanbieder evenmin gegevens over jou verzamelt, dan kijk je best uit naar een aanbieder met een zerologbeleid.

Hou er wel rekening mee dat een VPN nooit 100% anonimiteit kan garanderen. Adverteerders hebben meer manieren om jouw surfgedrag te observeren. Ook is een VPN geen middel om ongezien strafbare feiten te kunnen plegen.

Heb Ik Thuis Echt Een VPN Nodig? 4 Overwegingen

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Bandbreedte

Een voorbeeld van een actie die je internetprovider kan nemen, is het beperken van je bandbreedte. Je provider moet een groot aantal klanten bedienen. Soms is de vraag hoger dan het aanbod. Dan moet de provider ingrijpen om er toch voor te kunnen zorgen dat alle klanten internet hebben.

Je provider kan zien wie er op zulke piekmomenten de meeste bandbreedte gebruikt en kan dat in individuele gevallen beperken. Het resultaat is een tragere verbinding, langere laadtijden en blokkerig beeld. Met een VPN voorkom je dat de provider in jouw individuele geval de bandbreedte beperkt. En dat is goed nieuws als je graag games speelt of films streamt.

Geld besparen

Je bent niet beperkt in je keuze met welke VPN-server je verbinding wilt maken. Er wordt automatisch gezocht naar de dichtstbijzijnde server. Daarmee kun je ook profiteren van een optimale internetsnelheid. Maar je kunt net zo goed verbinding maken met een buitenlandse server. Dat kan behoorlijk rendabel zijn als je bijvoorbeeld je volgende vakantie wilt boeken.

Luchtvaartmaatschappijen en autoverhuurbedrijven hanteren meestal lagere tarieven voor lokale klanten. Om hier gebruik van te maken, moet je dus net doen alsof je een lokale klant bent. Wil je bijvoorbeeld een ticket boeken bij Turkish Airlines?

Wis dan eerst je browsergeschiedenis en maak daarna verbinding met een VPN-server in Turkije. Voor de website lijkt het net alsof je de site vanuit Turkije bezoekt, waardoor je je ticket tegen lokale tarieven kunt boeken.

Regionale blokkades omzeilen

Op basis van je IP-adres kan jou de toegang worden ontzegd tot bepaalde websites en online diensten. Dit zijn de zogenaamde regionale blokkades. Een bekend voorbeeld is ‘The Great Firewall’ van China. Websites zoals X, Facebook, Meta en Wikipedia zijn door de Chinese overheid geblokkeerd.

Chinese internetgebruikers kunnen deze sites dus niet meer bezoeken, tenzij ze gebruikmaken van een VPN. Ook in Oekraïne en Rusland is het VPN-gebruik sinds het uitbreken van de oorlog exponentieel gestegen. Door een VPN-server in het buitenland te kiezen, kunnen inwoners van deze landen alsnog toegang krijgen tot gecensureerde webinhoud.

Als je in Nederland woont, heb je niet zoveel te maken met censuur. Er zijn wel andere redenen waarom je een bepaalde website niet kunt bezoeken. Doorgaans heeft dat te maken met uitzendrechten. Een Amerikaanse streamingdienst, zoals Hulu, is in Nederland niet beschikbaar.

Door verbinding te maken met een Amerikaanse VPN-server kun je alsnog toegang krijgen tot deze streamingdienst. Ook voor het bekijken van internationale sportwedstrijden kan een VPN uitkomst bieden.