Dat huizenprijzen stijgen weten we allemaal wel. Maar onder die stenen ligt bouwgrond. Wat kost grond per m2 en wat kost een hectare grond? Een huis bouwen, een maïsveld of een enorme tuin met zwembad; zonder ruimte kom je nergens. Daarom kijken we op deze pagina naar de grondprijzen in Nederland. Stijgen deze net zo hard als prijzen van huizen?

Worden grondprijzen in Nederland duurder?

Er is geel zand, zwart zand en wit zand. Het belangrijkste van grondprijzen in Nederland is toch vooral waar het zich bevindt. Het is bekend grond per m2 in de stad haast onbetaalbaar is geworden om te kopen waardoor makelaars en bewoners hun heil buiten de stadsgrenzen zoeken. Maar dan is er het bestemmingsplan.

Daarin staat welke grond voor welk doel gebruikt mag worden. Je mag namelijk niet zomaar een luxe villa op land bouwen dat bestemd is voor de agrarische sector. Om de kosten van een hectare grond te bepalen moeten we dus eerst kijken naar de bestemming waar het over gaat.

Wat betaal je voor landbouw grond?

Laten we beginnen met de agrarische sector. De gemiddelde agrarische grondprijzen stegen per hectare met ruim 5 procent voor ieder kwartaal in 2021. Afgelopen vier kwartalen is er bijna 32.000 hectare landbouwgrond van eigenaar gewisseld.

Dat is aanzienlijk meer dan in het jaar ervoor. Er is onderscheid te maken tussen vier landsdelen; Zuid, West, Oost en Noord. Er is weer een verdere onderverdeling te maken in 14 groepen landbouwgebieden, De hoogste gemiddelde grondprijs betaal je in het Zuiden waar de prijs vorig jaar 14 procent hoger lag. In het Noorden lag de gemiddelde grondprijs juist 11 procent lager.

Grasland is flink in prijs gestegen en heeft de grens van 60.000 euro per hectare ruimschoots overschreden. Deze stijging is opmerkelijk maar niet uniek. Toen de melkquota werd afgeschaft steeg de prijs voor grasland ook. Land voor maïs is nog sterker in grondprijs gestegen.

Wat kost bouwland?

We bevinden ons nog steeds op ‘het land’. Als we kijken naar de Kadaster grondprijzen voor bouwgrond zien we een bedrag van 75.000 euro per hectare. Deze prijs is gedaald in de afgelopen periode.

De gemiddelde prijs bleef echter boven 70.000 euro wat opmerkelijk is. De prijs is wel hoger geweest maar dan altijd als pieken boven 80.000 euro met uitschieters boven 90.000 euro per hectare. Maar een gemiddelde prijs van 70.000 euro over een periode van zes maanden kwam niet eerder voor. In 2021 is de prijs voor bouwgrond stabieler geworden.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Deze informatie is gebaseerd op de Kadaster grondprijzen. Het zou makkelijk zijn als hier ook de prijzen voor grond in de stad te vinden waren maar deze informatie is helaas niet beschikbaar. Er zijn wel andere cijfers te vinden die een indicatie geven.

grondprijzen nederland

Wat kost bouwgrond?

Er is uiteraard een beperkt aantal vierkante meters beschikbaar. Als huiseigenaar heb je wellicht niet zoveel interesse naar de grondprijzen voor de landbouw, toch kan dit van invloed zijn op de kosten voor een bouwkavel.

Gemeenten kijken ook naar de inkomsten en de wijze waarop land gebruikt mag worden is afhankelijk van meerdere factoren waaronder vraag en aanbod. Het zal je niet verbazen dat de grondprijzen per gemeente sterk uiteenlopen.

Als je kijkt naar de kosten voor grond per m2 volgens de prijzen op funda dan zie je in de goedkoopste regio’s bedragen van 200 euro. Dit is aan de uiteinden van Nederland van het Westen af gezien. De grondprijzen in het Westen liggen met afstand het hoogste met 800 euro per m2 en soms nog veel meer.

De vorige prijzen zijn gebaseerd op cijfers van funda, uit onderzoek bij gemeenten komen soortgelijke prijzen voor kavels naar voren. Als we kijken naar de Nederlandse provincies komen we uit op:

  • Gemiddelde prijzen van 200 euro per m2 voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Limburg, Zeeland en Flevoland.
  • Gemiddelde prijzen tussen 300 en 400 euro voor de provincies Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant.
  • Gemiddelde prijzen van 500 euro en hoger voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Een belangrijk punt bij bovenstaande prijzen voor bouwgrond is dat de informatie stamt uit 2013 en 2016. Het betreft onafhankelijk onderzoek dat niet gebaseerd is op de Kadaster grondprijzen.

De bedragen komen wel redelijk goed overeen met de prijzen op funda. De verdeling over Nederland is in de laatste paar jaar niet zoveel veranderd. Wat kost grond in de stad? Dat is sterk afhankelijk van de stad, de locatie in de gemeente en wat de koper bereid is om te betalen.

Wat kost grond in de stad?

Het is best lastig om informatie te vinden over de kosten van grond in de stad. Er zijn organisaties die hier wel onderzoek naar hebben uitgevoerd, het CBS heeft deze informatie niet of deelt deze niet met anderen.

Wat betreft provincies ben je in Noord-Holland het duurste uit, op de voet gevolgd door Utrecht en op de derde positie Zuid-Holland. Daar liggen de kosten per m2 gemiddeld rond de 450 euro.

Als je vertrekt naar Limburg of Friesland dan kun je onder de 200 euro per m2 al een mooi stukje bouwgrond kopen. Er worden staffel prijzen gehanteerd waarbij je goedkoper uit bent naarmate je meer bouwgrond koopt. Met pakweg 2 hectare of meer gaat het eigenlijk altijd over land voor agrarisch gebruik.

Ook deze cijfers zijn gebaseerd op tarieven tijdens of net na de huizencrisis. Nu bevinden we ons juist in een periode met hoge huizenprijzen en de vraag naar nieuwe woningen is groot. Er bestaat dus de kans dat nieuwbouwwoningen op steeds duurdere grond gebouwd gaan worden.

Andere kosten bij nieuwbouw

Wat kost grond in de stad? In het centrum is nauwelijks grond beschikbaar, er zal reeds bebouwing aanwezig zijn. Dat moet je dus ook meetellen. Hoogbouw heeft als voordeel dat je meer mensen kunt huisvesten op een vierkante meter.

Uiteraard zijn er ook andere kosten. In 2020 kwam een deel van de woningbouw tot stilstand vanwege de Corona pandemie. Dit is aan het einde van 2021 nog niet opgelost. Naast mensen die uitvallen wegens ziekte zijn er ook buitenlandse werknemers die vanwege nationale regelgeving niet mogen reizen.

Aanvoer van goederen van over de hele wereld gaat moeizaam en de productie van sommige materialen hebben vertraging opgelopen. Wellicht dat de Tiny House trend zich door gaat zetten om kosten te sparen?