De huizensite gmak.nl biedt de beste manier om je huis te verkopen en ook de goedkoopste. Het standaard gmak pakket is helemaal gratis inclusief een waardebepaling, een unieke woningsite om je huis te promoten én minimaal 1000 potentiële kopers op je persoonlijke woningsite. Wil je het nog eenvoudiger maken? Kies dan voor Extra gmak met een pakket voor 295 euro.
Wat is gmak?
De term ‘disruptive’ wordt regelmatig gebruikt voor concepten of bedrijven die de markt op hun grondvesten doen schudden. Amazon.com heeft boekwinkels bijna om zeep geholpen, Tesla liet zien dat elektrische auto’s de toekomst zijn. De huizensite gmak wil bewijzen dat je huizen kunt verkopen zonder hoge makelaarscourtage te betalen. De oplossing: gratis of met een beetje hulp tegen een scherp tarief.
Hoe werkt gmak?
Je kunt een keuze maken uit twee pakketten waarvan er eentje helemaal gratis is terwijl je voor de andere 295 euro moet betalen. Als je zelf bereid bent om documenten op te stellen, foto’s te maken en te onderhandelen dat is het in principe mogelijk om je huis te verkopen zonder het team achter gmak.nl een cent te betalen. Als je graag de fotografie uitbesteed, een plattegrond wilt laten maken en een video wilt laten opnemen dan betaal je hier een vast bedrag van 295 euro voor. Voor 90 euro extra kun je het koopcontract juridisch laten controleren.
Zolang je nog niet in onderhandeling bent mag je meerdere biedingen ontvangen. Pas als je reageert door bijvoorbeeld een tegenbod uit te brengen is er sprake van een onderhandeling. Naast het bod kunnen er ook aanvullende voorwaarden of ontbindende voorwaarden van toepassing zijn die de verkopende partij kunnen overhalen om een bod te accepteren. Een NVM makelaar mag biedende partijen niet tegen elkaar uitspelen, particulieren onderling mogen dit wel. Dit kan een risicovolle strategie zijn maar het is wel zo dat de formule van gmak inhoudt dat er minder regels zijn.
Wat kun je vinden op gmak.nl?
Naast informatie over de dienstverlening kun je op gmak.nl ook alle huizen vinden die gebruikers te koop hebben gezet. In tegenstelling tot veel andere huizensites wordt er geen gebruik gemaakt van het Funda bestand, de woningen die je hier aantreft zul je nergens anders vinden. Dit betekent wel dat het aanbod aanzienlijk kleiner is en dat een potentiële koper direct met de eigenaar in onderhandeling zal treden.
Je kunt via gmak.nl een gratis verkoopbox aanvragen waar onder andere een Te Koop bord in zit, een buurtcampagne en ook een opvallende poster. Zo ben je niet beperkt tot promotie online maar kun je eveneens jouw huis zichtbaar te koop aanbieden. Ook is er een promotieplan om je op weg te helpen.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Er is een standaard koopovereenkomst sjabloon dat je zelf kunt personaliseren. Als je hier behoefte aan hebt kun je het koopcontract door een juridisch expert laten toetsen, hier zijn wel kosten aan verbonden. Ook het opstellen van een koopovereenkomst zonder fouten of onvolledigheden kun je uitbesteden.
Dit moet je weten over gmak
In eerste instantie vertoonde #gmak ook huizen van Funda, sinds het herzien van de voorwaarden die aan (internet)makelaars worden gesteld mag gmak niet langer huizen aanbieden via Funda.nl. Daarmee valt het grootste platform voor koophuizen weg waarmee het aanbod momenteel wat beperkt is.
Je zult als gebruiker benaderd worden door verschillende aanbieders zoals hypotheekverstrekkers, verzekeraars en bouwmarkten. Dit is voor gmak een deel van het inkomstenmodel. Jouw informatie is voor hun dus een product, dat is wel iets om even rekening mee te houden.
Naast het eigen platform wordt ook aanbevolen om je woning via social media kanalen te promoten. Je kunt binnen het persoonlijke dashboard kiezen om je woning direct te publiceren op Facebook, standaard voor een periode van twee weken.
GMAK waarde huis opvragen
Het is mogelijk om een gratis waardebepaling via gmak.nl uit te voeren. Deze schatting is indicatief en gebaseerd op de vraagprijs van vergelijkbare woningen die zich in de buurt bevinden. Als de gegevens in het Kadaster niet juist zijn, dan kan de schatting afwijken. In tegenstelling tot veel online makelaars hoef je niet eerst contactgegevens in te vullen, je ziet direct de waarde met een marge naar boven en naar beneden.
Voor een echte waardebepaling op basis van jouw specifieke situatie zal er toch echt een makelaar aan te pas moeten komen. Aan een (gratis) waardebepaling kunnen overigens geen rechten worden ontleend, daar is echt een fysiek bezoek aan huis voor nodig.
Ervaringen Gmak?
De opkomst van de internetmakelaars heeft het standaard zakelijk model van makelaars flink ondermijnd. De bekende makelaarscourtage ligt gemiddeld rond 1% van de koopsom, dit is al snel een bedrag van duizenden euro’s. Nieuwe concepten zoals die van gmak doen hetzelfde werk maar dan veel goedkoper of zelfs gratis. Maar let op, je kunt voor een paar honderd euro niet dezelfde service verwachten die je voor duizenden euro’s krijgt. Als jij bereid bent het meest intensieve werk te verrichten dan kun je voor een prikkie jouw huis verkopen. Maar is het echt zo ‘gmakkelijk’ als ze beweren?
Toen gmak.nl online kwam was het vooral een goedkope manier om je huis op Funda.nl te krijgen. Hoewel Funda beweert dat ze de regels niet hebben veranderd mogen aanbieders als gmak geen objecten meer plaatsen. Waarom niet? Omdat met name deze aanbieder geen meerwaarde biedt maar puur als doorgeefluik fungeert. Funda verplicht makelaars om zelf de woningopname te verrichten, dat is een dienst die gmak niet verleent. Deze nieuwe aanbieder heeft een klacht ingediend bij de ACM. Op het moment van schrijven is er nog geen uitslag bekend.
In plaats van een luis in de pels lijken de ambities groter te zijn. Nu zijn er nog enkele honderden woningen te vinden die huiseigenaren zelf plaatsen, als ze verder groeien kunnen ze de makelaarswereld flink ondermijnen. Ze maken het inderdaad behoorlijk eenvoudig om een woning te publiceren, met een optioneel betaald pakket om jouw publicatie een meer professionele uitstraling te geven.
Zoals het er nu voor staat kunnen actieve huiseigenaren die bereid zijn om hun handen uit de mouwen te steken gratis of goedkoop aan de slag gaan om hun woning te verkopen.