Waar moet je zijn om de waarde van je huis te bepalen? Moet je contact opnemen met een makelaar of kun je dit zelf uitzoeken? Funda.nl is de grootste huizensite van Nederland, je kunt hier de gratis funda Waardecheck uitvoeren. Maar is deze waardebepaling eigenlijk wel betrouwbaar en waar moet een goede berekening aan voldoen? Laten we eens bekijken hoe funda deze waardecheck uitvoert en hoe je echt de waarde van een woning te weten komt.

Waarde check funda

De funda Waardecheck is een pagina op funda.nl die je in staat stelt om een schatting van je woning te laten maken. Er zal naast een prijs ook een marge getoond worden, dit is de boven- en ondergrens van de mogelijke waarde. Er zijn namelijk diverse criteria die kunnen afwijken. Hier zijn de factoren waar funda rekening mee houdt bij het bepalen van de woningwaarde:

  • De locatie waar de woning staat.
  • De totale oppervlakte van de woning.
  • De oppervlakte van het perceel.
  • Verkoopprijzen van vergelijkbare woningen.
  • Het bouwjaar van de woning.
  • Welk woningtype het betreft.
  • De staat van onderhoud.

Met name het laatste meetpunt valt lastig te bepalen. Omdat het een geautomatiseerde berekening betreft is er weinig ruimte voor een specifieke berekening.

Hoe werkt de funda Waardecheck?

Op de waardecheck pagina vul je postcode, huisnummer en eventueel een toevoeging in. Je hebt dan de optie om dit adres als je eigen adres aan te vinken maar dit hoeft niet jouw woning te zijn. Je kunt dus ook de waarde van de woning die je op het oog hebt berekenen. Dan worden er een aantal calculaties gemaakt en het rapport zal in jouw account verschijnen.

Funda waardecheck

Dit moet je weten over de funda Waardecheck:

  • Het betreft een schatting, het is geen officiële taxatie. Je kunt er bijvoorbeeld geen hypotheeklening mee aanvragen.
  • Er wordt uitgegaan van prijzen voor vergelijkbare woningen die in de afgelopen periode verkocht zijn.
  • Er wordt geen opname aan huis gemaakt.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Waarom is de marge niet altijd hetzelfde?

Een deel van de funda waardecheck wordt gebaseerd op de verkoopprijzen van andere soortgelijke woningen in de buurt. Als er in de afgelopen periode relatief veel huizen in de omgeving van eigenaar zijn gewisseld dan zal de marge kleiner zijn, als er juist weinig of geen vergelijkbare woningen verkocht zijn dan is de marge groter. Dit geeft direct een kleine beperking aan in de methode, het gaat niet zozeer om de waarde van je eigen woning maar de verkoopprijs van andere vergelijkbare huizen in de buurt.

Funda waardecheck betrouwbaar

Een Waardecheck is geen taxatie

Zoals funda zelf al aangeeft betreft het een schatting van de woningwaarde. Dit is niet hetzelfde als een taxatie. Dit is namelijk een officieel rapport dat door een erkende taxateur wordt opgesteld. Je kunt dus niet met slechts een funda Waardecheck een hypotheek aanvraag indienen.

Waarom moet je registreren voor een funda Waardecheck?

Waar kan ik de funda waardecheck vinden? Je kunt zonder inloggen het woningaanbod op funda bekijken, hier zijn geen kosten aan verbonden. Er is wel een optie om een account aan te maken, ook dit is gratis. Een voordeel van een funda account is het beheer van je favoriete woningen. Een funda Waardecheck wordt alleen verstrekt al je een gratis account hebt geopend. Dit is uiteraard ook een stukje marketing en een manier om je meer te betrekken bij het funda platform. Jouw persoonlijke gegevens worden overigens niet gedeeld met externe partijen tenzij je hier expliciet toestemming voor geeft. Let dus altijd op de gebruiksvoorwaarden.

Je zult ook iedere maand een update ontvangen over de geschatte woningwaarde van je huis. De woningmarkt verandert immers snel en zolang jouw woning niet verkocht is zal de waarde veranderen. Je krijgt dus maandelijks een mailtje op basis van de meest recente informatie.

Hoe betrouwbaar is de funda woningwaarde?

De funda Waardecheck is gebaseerd op echte verkoopprijzen van huizen in de buurt. Als er weinig vergelijkbare woningen in de omgeving verkocht zijn in het afgelopen jaar dan zal de schatting ook aanzienlijk minder betrouwbaar zijn.

Wie kan een goede waardebepaling uitvoeren?

Als je een meer betrouwbare prijs wilt opvragen dan kun je bij een lokale makelaar terecht. Die kent de huizenmarkt en zal in een aantal gevallen ook het huis in kwestie bezoeken om een prijs te bepalen. Deze schatting heeft geen juridische waarde zoals een taxatie maar kan wel dichter bij de uiteindelijke vraagprijs of koopsom liggen.

Ook een waardebepaling door een makelaar is nog steeds niet voldoende voor het aanvragen van een hypotheek. In dat geval zul je nog steeds een (gevalideerde) taxatie moeten laten uitvoeren. Dit geldt ook voor de Nationale Hypotheek Garantie. Er zijn overigens wel makelaars die ook taxaties mogen uitvoeren. Deze berekening is objectief van aard en moet volgens strenge regels worden uitgevoerd. Een waardebepaling van een makelaar kun je vaak gratis laten uitvoeren, aan een taxatierapport zijn altijd kosten verbonden.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Het beste werk is nog altijd maatwerk. Als er veel verbouwd is in huis, of juist als de woning niet goed onderhouden is, dan zal de funda Waardecheck niet juist zijn. Dit wordt voor een deel ondervangen door de marge maar als je een meer betrouwbare schattig wilt ontvangen dan kun je beter een makelaar inschakelen om een berekening te maken die op je eigen huis is gericht. De Waardecheck kan namelijk alleen informatie halen uit verkoopprijzen van andere huizen, wat niet altijd overeenkomt met je eigen huis.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je diversen zaken aan je huis hebt veranderd om jouw wooncomfort te verhogen. Bijvoorbeeld: een dakkapel, uitbouw, serre, nieuwe keuken of badkamer en dat soort aanvullingen zijn niet meegenomen in de waardecheck. Daarom is het ook van belang om altijd een makelaar bij je thuis uit te nodigen om tot een juiste prijs te komen. Daarnaast kan door wisselende huizenprijzen een koopsom van vorig jaar heel anders uitvallen dan de situatie op dit moment.

Wat heb je aan een waardebepaling?

Een funda Waardecheck is een snelle manier om gratis een idee te krijgen van de waarde die een huis vertegenwoordigt. Een waardebepaling door een makelaar helpt je een vraagprijs voor de woning te bepalen. Het is daarmee meer een hulpmiddel voor de verkopende partij. Voor een koper kan het weer een uitgangspunt zijn om het eerste bod op te baseren.

Let bij een bod wel op dat je niet meer mag lenen dan de taxatiewaarde. Als je dus 20.000 euro meer biedt dan het bedrag waarvoor je een hypotheek kunt krijgen, dan zul je het bedrag erboven op een andere manier moeten financieren.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|