Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Fiscaal Partner wat bedoelen we hiermee?

Sinds 2011 is er geen keuze voor fiscaal partnerschap meer. Op het moment dat je als stel samen een huis koopt bent je automatisch fiscaal partner. Een uitzondering is het voljaarspartnerschap. Wat betekent fiscaal partnerschap en wat zijn de voordelen van een fiscale partner?

 

Wat betekent fiscaal partnerschap?

Wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan zijn jullie fiscale partners. Dit is ook het geval wanneer je niet samenwoont. Daarnaast is er ook sprake van fiscaal partnerschap wanneer je wél samenwoont maar niet getrouwd bent. Hiervoor moet je wel aan specifieke voorwaarden voldoen. Er bestaat in enkele gevallen een keuze voor fiscaal partnerschap, bijvoorbeeld wanneer één van de partners in een verpleeghuis of verzorgingshuis gaat wonen. Let op: bij een geregistreerd partnerschap is er automatisch sprake van een fiscaal partnerschap, maar een fiscaal partnerschap betekent niet automatisch een geregistreerd partnerschap.

 

Wat is voljaarspartnerschap?

Meestal zul je niet precies op 1 januari fiscaal partner worden, maar ergens gedurende een kalenderjaar. Omdat de aangiftes eenmaal per jaar worden ingediend, heb je de keuze om bij aangifte te kiezen voor partnerschap over het gehele jaar, of alleen de periode dat je ook echt aan elkaar ‘verbonden’ was. Deze keuze geldt overigens ook voor een jaar waarin je uit elkaar zou gaan of dat er een partner komt te overlijden. Mocht je twijfels hebben over de meest voordelige situatie, bereken dan de kosten en baten per scenario alvorens een keuze te maken.

 

Wat zijn de voordelen van een fiscale partner?

Om te beginnen mag je voortaan samen één belastingaangifte invullen, daarnaast mag je voor specifieke aftrekposten en inkomsten zelf kiezen welk bedrag per persoon opgevoerd wordt. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer één partner in een hogere belastingschaal valt dan de andere persoon. Zo kan de persoon met het hoogste belastbaar inkomen alle kosten voor een eigen woning aftrekken. De verdeling mag je dus samen bepalen, zolang het totaal maar op honderd procent uitkomt.

Er zijn niet alleen voordelen om een fiscale partner te hebben. Wanneer je allebei een woning en bijbehorende woningschuld bezit, zal er jaarlijks hypotheekrente afgetrokken worden. Dan moet er een keuze gemaakt worden welke van deze woningen als eigen woning aangemerkt wordt. Daardoor komt de renteaftrek voor een lening op één van deze woningen te vervallen. Daarnaast kun je te maken krijgen met hogere drempels voor diverse aftrekposten zoals giften of ziektekosten.

 

Goed om te weten

  • Het is mogelijk dat meerdere personen na elkaar fiscale partners zijn. Bijvoorbeeld na een scheiding, en je met een nieuwe partner gaat samenwonen. Er is dan de vrije keuze om te bepalen wie de fiscale partner voor dat jaar is.
  • Wanneer je samenwoont maar niet getrouwd bent, en één of beide personen worden opgenomen in een verzorgingshuis of verpleeghuis, dan kun je per brief aangeven dat je niet langer als fiscale partners aangemerkt wilt worden.
  • Bij een situatie waarin ouder en kind samenwonen, waarbij beide personen 27 jaar of ouder zijn, kun je ook als fiscale partners aangemerkt worden.
  • Wanneer je gaat emigreren zijn er aanvullende voorwaarden van toepassing. Je dient in dit geval het M-formulier in te vullen.

Er is geen vrije keuze meer in het fiscaal partnerschap, er zijn wel een aantal uitzonderingen en opties waarmee je geld kunt besparen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag