Eindinspectie woning waar wordt allemaal naar gekeken?
Een huis kopen is geen directe transactie. Tussen het moment dat de verkoop definitief is en de nieuwe eigenaar intrekt kunnen er meerdere maanden zijn verstreken. In die periode kan er veel gebeuren. Daarom is het van belang dat er een eindinspectie wordt uitgevoerd waarbij de definitieve staat van de woning wordt bepaald.
Als hier zaken afwijken ten opzichte van koop zal dit opgelost moeten worden voordat je als nieuwe eigenaar de woning accepteert. Wat is een eindinspectie en wie voert de eindinspectie uit?
Wat is een eindinspectie?
Dit is de inspectie die op initiatief van de koper wordt uitgevoerd om de staat van de woning te bepalen voordat de daadwerkelijke sleuteloverdracht plaatsvindt. Omdat dit moment aan het einde van een vaak langdurig traject komt bestaat de kans dat de eindinspectie niet nauwkeurig wordt uitgevoerd.
Het was drie maanden geleden in orde, wat kan er in tussentijd zijn gebeurt? Toch moet deze controle secuur worden uitgevoerd omdat je als koper anders juridisch zwak staat bij problemen.
Wie voert de eindinspectie uit?
In principe is de koper verantwoordelijk voor de inspectie. Die kan de controle zelf uitvoeren of dit uitbesteden aan de makelaar die een meer neutrale kijk op zaken heeft. Of samen, dat kan natuurlijk ook. In ieder geval is het verstandig om een lijst op te stellen met belangrijke punten en deze stuk voor stuk af te vinken. Daarnaast is het altijd goed om rustig alle details even na te lopen, wellicht kom je nog iets tegen waar je niet aan gedacht hebt.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Waar moet je op letten bij de inspectie?
- Noteer alle meterstanden, die worden bij verhuizing opgegeven bij de leverancier.
- Loop alle inbouwapparatuur na en controleer of ze ook echt werken. Wanneer hier gebreken zijn kan dit veel geld kosten.
- Open alle kranen, spoel de toiletten door en kijk of de CV-ketel in orde is.
- Kijk naar de roerende zaken die overgedragen moeten worden, ze zouden zomaar eens per ongeluk in de verhuiswagen terecht zijn gekomen…
- Zijn alle sleutels van alle sloten compleet?
- Vergeet niet te controleren of de opstalverzekering geregeld is door de koper en beëindigd is door de verkoper.
Tip: Maak overal foto’s van. Dan heb je visueel bewijs en kun je niet per ongeluk een meterstand of iets dergelijks verkeerd noteren.
Moet de verkopende partij hier aan meewerken?
De koper heeft een onderzoeksplicht, wanneer je dit verzaakt heb je achteraf geen recht om gebreken te verhalen op de verkopende partij. Anderzijds moet de verkoper aan deze inspectie meewerken. Wanneer dit niet het geval is moeten bij de kopende partij direct alarmbellen gaan rinkelen.
Het is dus zowel de plicht als het recht van de koper. Wanneer er gebreken zijn wordt de verkoper eerst in de gelegenheid gesteld om dit in orde te brengen. Bij verzuim zal er een boete volgen.
Op naar de notaris!
Is alles in orde? Dan kun je direct naar de notaris om de leveringsakte en hypotheekakte te ondertekenen. Dan komt de woning echt op naam van de volgende eigenaar te staan. Ook wordt de lening bij de bank officieel gemaakt en kun je hier niet meer onderuit.
Zorg voor een probleemloze overdracht door de eindinspectie uit te voeren met de aankoopmakelaar. Kies daarom voor een lokale makelaar waar je op kunt rekenen.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.