Eigenwoningreserve berekenen hoe doe je dat?
Een reserve betekent doorgaans een appeltje voor de dorst, bij de eigenwoningreserve blijkt het vaak niet voordelig voor de huiseigenaar uit te pakken. Daarmee lijkt het een beetje op een ‘positieve’ uitslag bij de dokter die voor jou juist ‘negatief’ blijkt te zijn.
Het kan zowel een positief als een negatief bedrag zijn, door een berekening te maken weet je waar je aan toe bent. Wat bedoelen we met eigenwoningreserve, en waar komt deze regeling eigenlijk vandaan?
Wat bedoelen we met eigenwoningreserve EWR?
De term dateert uit 2004, toen het werd geïntroduceerd binnen de wet Inkomstenbelasting. Helaas is het geen eenvoudige wet, het hangt samen met diverse maatregelen en beleidsvormingen waardoor het behoorlijk lastig materie kan zijn om te doorzien.
In beginsel werpt de eigenwoningreserve een beperking op voor de huiseigenaar om de eigenwoningschuld lager te houden en daarmee de renteaftrek te verlagen. Het bedrag kan zowel positief als negatief uitvallen, daarmee is het woord ‘reserve’ een beetje misleidend.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Hoe bereken je de eigenwoningreserve?
Eigenwoningreserve berekenen. Het verschil tussen de opbrengst bij verkoop van een woning en de eigenwoningschuld wordt het vervreemdingssaldo genoemd, dit bedrag moet worden opgenomen in de eigenwoningreserve. Kosten die gemaakt worden waaronder de kosten voor de makelaar en taxatie zullen in mindering gebracht worden op het vervreemdingssaldo.
Positieve reserve
Wanneer een woning wordt verkocht voor een bedrag van 350.000 euro met een eigenwoningschuld van 200.000 euro, dan zal de eigenwoningreserve uitkomen op een positief saldo van 150.000 euro. Dit zorgt voor een beperking op de eigenwoningschuld. Dit is de meest voorkomende situatie bij een woning die verkocht wordt voor een hoger bedrag als er voor betaald is.
Negatieve reserve
Wanneer de woning bij verkoop juist minder opbrengt bij verkoop spreken we van een ‘huis onder water. Als de verkoopsom ditmaal op 350.000 euro ligt met een eigenwoningschuld van 360.000, dan blijft er een negatief bedrag van 10.000 euro over. Het bedrag kan van invloed zijn op de renteaftrek, al is dit niet altijd het geval.
Er zijn enkele mogelijkheden voor uitgaven die de eigenwoningreserve lager maken:
- Als er een nieuwe woning wordt gekocht en hier de eigenwoningreserve voor gebruikt wordt.
- Als partners gaan samenwonen kan de eigenwoningreserve van de partner gebruikt worden.
- Als er kosten gemaakt worden om het huis te verbouwen of te verbeteren, hier valt ook de afkoopsom voor erfpacht en andere zakelijke rechten onder.
Een positieve eigenwoningreserve kan hierdoor geen negatief bedrag worden, het kan wel op nul uitkomen.
Vervallen van de eigenwoningreserve
Door deze reserve kan het bij overwaarde minder interessant zijn om direct een nieuwe woning te kopen. Daarom zijn er huiseigenaren die na verkoop gaan huren, want na drie jaar komt de eigenwoningreserve te vervallen. Dan kan er dus weer een eigenwoningschuld worden aangegaan wat belastingvoordeel kan opleveren.
Deze termijn was oorspronkelijk vijf jaar en is later teruggebracht tot drie jaar. De peildatum ligt op de datum van verkoop, dus niet op kalenderjaar. Als de begindatum 30 augustus 2020 is, zal de verplichting op 30 augustus 2023 komen te vervallen. Wil jij jouw eigenwoningreserve berekenen? Schakel dan direct een expert in.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.