Een flinke eengezinswoning biedt behoorlijk wat ruimte. Het kan zomaar voorkomen dat een complete woonlaag niet in gebruik is. Als er tijdelijk behoefte is aan het huisvesten van twee huishoudens in één woning dan is er de duplex woning.

Deze huizen worden niet zo gebouwd, het betreft een aanpassing van een bestaand pand. Wat is precies een duplex woning, wat zijn de voornaamste eigenschappen en hoe verschilt een duplexwoning van een kangoeroewoning of een duowoning?

Wat is een duplex woning?

Een duplex woning is een huis dat tijdelijk opgesplitst wordt in twee woonruimten. Zo kunnen er in plaats van één huishouden twee huishoudens tijdelijk in hetzelfde pand wonen. Deze vorm van woningsplitsing werd in Nederland regelmatig toegepast na de Tweede Wereldoorlog.

Er was toen een groot gebrek aan woonruimte, niet in de laatste plaats vanwege de bombardementen waardoor er veel huizen in puin lagen. Als tijdelijke maatregel werden huizen verbouwd zodat mensen onderdak hadden terwijl de gezinnen toch hun privacy konden behouden. De verbouwing werd zo uitgevoerd dat de oude situatie later weer kon worden hersteld.

Internationaal wordt de term duplex echter voor geheel andere woningtypen gebruikt. Zo spreekt men in de Verenigde Staten van een duplex apartment als het een woning betreft met twee verdiepingen die met elkaar verbonden zijn via een inpandige trap. In het Verenigd Koninkrijk wordt deze term gebruikt voor appartementen waarbij er twee verdiepingen zijn.

Duplex wordt hier niet gebruikt voor huizen maar alleen woonruimte in een appartementencomplex. In Australië heeft duplexwoning weer een andere betekenis. Hier wordt er een 2-onder-1-kap woning mee bedoeld waarbij er sprake is van een gedeelde muur. De voordeuren zijn hierbij aan de zijkant van het gebouw geplaatst om de twee huishoudens meer privacy te geven.

Hoewel het op het eerste gezicht niet zo belangrijk lijkt om de definitie van duplex woning voor ieder land te kennen, is het met name bij dit woningtype wel degelijk van belang. Duplex woningen worden namelijk regelmatig bewoond door expats, buitenlanders die werken in Nederland.

Bij het zoeken naar geschikte woonruimte kan deze term verwarring oproepen omdat de betekenis elders sterk kan afwijken. Ook in Nederland is er sprake van tegenstrijdige definities.

Kenmerken van een duplex woning

De voornaamste eigenschappen van een duplex woning zijn:

  • Het betreft een grotere woning die gesplitst is in twee zelfstandige woonlagen.
  • De trap naar de tweede verdieping bevindt zich aan de binnenzijde van het pand.
  • De woning kan weer hersteld worden naar de oude situatie.

Dit zijn de kenmerken van een Nederlandse duplex woning. Toch zijn er makelaars die de Engelse definitie hanteren van een appartement binnen een groter gebouw met twee woonlagen die via een trap met elkaar zijn verbonden.

De voordelen en nadelen van een duplex woning zijn daarmee afhankelijk van de specifieke definitie die gehanteerd wordt. Als je een advertentie ziet voor een duplexwoning let dan goed op de beschrijving. Een vrijstaande woning met aparte woonlagen per huishouden is heel anders dan een appartement in een flatgebouw met twee woonlagen.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Voordelen van een duplex woning

De voornaamste voordelen van een duplex woning zijn:

  • Efficiënt gebruik van het pand en vierkante meters vloeroppervlak.
  • Eigen woonruimte met privacy binnen een groter geheel.
  • Beschikking over eigen faciliteiten (met mogelijke uitzonderingen).
  • De situatie is weer in de oude staat terug te brengen mocht dit wenselijk zijn (volgens de Nederlandse definitie).

Nadelen van een duplex woning

De voornaamste nadelen van een duplex woning zijn:

  • De beschikbare ruimte per huishouden wordt minder.
  • Verbouwingskosten kunnen hoog uitpakken waarmee nieuwbouw een betere optie kan zijn.
  • Er is minder privacy dan in een eigen woning zonder gedeelde faciliteiten.

Kangoeroe, duo en duplex woning

Het is in ieder geval vrij duidelijk dat een duplex woning geen bungalow is, als je naar andere huizen met twee verdiepingen gaat kijken dan wordt het wat lastiger om het onderscheid te maken. Daarom zetten we de duplexwoning naast de kangoeroe woning en de duowoning om de verschillen duidelijk te maken.

1. Duplex woning of kangoeroe woning?

Bij een kangoeroe woning maken twee wooneenheden deel uit van een groter geheel. De huishoudens kunnen boven of naast elkaar wonen, de woningen kunnen dezelfde afmetingen hebben maar dit hoeft niet. Het voornaamste verschil met een duplex woning is de eigen ingang vanaf de straat. Een verschil met 2-onder-1-kap is de interne verbindingsdeur. Dit is een type woning waar bijvoorbeeld twee generaties van dezelfde familie een huis kunnen delen.

2. Duplex woning of duowoning?

Bij een duowoning gaat het om twee volwaardige woningen die boven elkaar gebouwd worden. De voordeur en hal wordt gedeeld, verder betreft het twee individuele woonruimten. Het verschil met een duplex woning is dat een duo woning als zodanig is ontworpen. Hier een eengezinswoning van maken is niet echt mogelijk.

Met subtiele verschillen per woningtype en afwijkende interpretaties van makelaars of huiseigenaren kunnen de namen en kenmerken per woning afwijken.

Woningsplitsing

Op dit moment is er weer sprake van woningnood. Met name in de verhuur sector lijkt de duplexwoning een comeback te maken. Bestaande woningen worden opgekocht en verbouwd om hier meerdere personen of gezinnen in te huisvesten. Woningcorporaties zijn in toenemende mate bezig met het verbouwen van grote eengezinswoningen naar kleinere appartementen. Gezinnen worden kleiner en door vergrijzing wonen er veel senioren in een woning die eigenlijk veel te groot is.

Woningsplitsing kan de leefbaarheid in de buurt verstoren. Twee gezinnen zullen meer afval hebben en bijvoorbeeld samen meer auto’s bezitten. Dit kan een druk uitoefenen op de sociale voorzieningen. Aan de andere kant zijn er ook initiatieven waarbij jong-volwassen een woonruimte krijgen boven een huishouden met senioren.

Vanuit de verhuurder worden afspraken gemaakt om mantelzorg te verlenen in ruil voor betaalbare woonruimte. Dit zijn net zoals na de oorlog vaak tijdelijke situaties om enerzijds de woningnood op te lossen en anderzijds de druk op de zorg te verlichten.

Duplex woning of duplex appartement

Met zoveel definities en interpretaties kan het lastig zijn om te achterhalen om wat voor een woningtype het precies gaat. In de meeste gevallen zal de term duplex appartement gebruikt worden door makelaars om appartementen met twee woonlagen voor één huishouden aan te duiden.

Als de term duplex woning wordt gebruikt doe je er goed aan te controleren waar het feitelijk om gaat. Met de huidige woningsplitsing initiatieven is het mogelijk dat het klassieke gebruik van duplexwoning weer terug zal keren. Ontdek hier nog meer woningtypes.

Veel gestelde vragen

  1. Wat is een duplex woning? Een duplex woning is een type woning dat bestaat uit twee afzonderlijke wooneenheden binnen één gebouwstructuur, die verticaal of horizontaal van elkaar gescheiden zijn. Elke eenheid heeft een eigen ingang en de woningen zijn vaak gespiegeld of hebben vergelijkbare indelingen. Duplexen bieden een unieke combinatie van privacy en nabijheid voor bewoners en worden vaak beschouwd als een tussenoplossing tussen een eengezinswoning en een appartement.
  2. Wat zijn de voordelen van wonen in een duplex? Wonen in een duplex biedt verschillende voordelen, waaronder meer privacy in vergelijking met traditionele appartementen, omdat er minder gedeelde muren zijn met buren. Daarnaast kunnen eigenaren van een duplex woning ervoor kiezen om één eenheid te verhuren, wat een bron van inkomsten kan zijn. Duplexen hebben vaak ook eigen buitenruimtes zoals tuinen of terrassen, en bieden het gevoel van een eengezinswoning zonder de hogere kosten of het onderhoud dat daarbij komt kijken.
  3. Wat moet ik overwegen voordat ik een duplex koop? Voordat je een duplex koopt, is het belangrijk om verschillende factoren te overwegen, waaronder de locatie, de staat van het pand, de potentiële huurinkomsten en de wetgeving met betrekking tot verhuur in jouw regio. Het is ook raadzaam om de financiën grondig door te nemen, inclusief je budget, financieringsopties, en de verwachte onderhouds- en beheerkosten. Een grondige inspectie door een professional kan ook helpen om eventuele problemen aan het licht te brengen voordat je de aankoop doet.
  4. Hoe verschilt een duplex van een twee-onder-een-kap woning? Hoewel een duplex en een twee-onder-een-kap woning beide bestaan uit twee wooneenheden, is het belangrijkste verschil de eigendomsstructuur. Bij een twee-onder-een-kap woning zijn beide helften meestal in het bezit van verschillende eigenaren en hebben ze elk een eigen perceel grond. Bij een duplex behoren beide eenheden meestal tot één eigenaar en staan ze op hetzelfde perceel. Bovendien zijn duplexen architectonisch ontworpen om twee afzonderlijke wooneenheden binnen één structuur te huisvesten, terwijl twee-onder-een-kap woningen meer lijken op gespiegelde eengezinswoningen.
  5. Zijn er specifieke regels of beperkingen voor het bezitten of verhuren van een duplex? Ja, er kunnen specifieke regels of beperkingen gelden voor het bezitten of verhuren van een duplex, afhankelijk van de lokale wetgeving en de regels van de huiseigenarenvereniging (indien van toepassing). Dit kan betrekking hebben op vergunningen voor verhuur, veiligheidsvoorschriften, en beperkingen op het gebruik van de woning. Het is belangrijk om je vooraf te informeren over deze regels door onderzoek te doen of advies in te winnen bij een vastgoedprofessional of juridisch adviseur om ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle lokale vereisten en regelgeving.