Wat is Drimble? Drimble.nl is een aggregaat site, dit betekent dat informatie van andere websites gepubliceerd wordt via deze pagina. Je kunt doorklikken naar de bron waarmee Drimble eigenlijk voor jou zoekt online. Met 5000+ bronnen kun je hier veel informatie vinden over allerlei onderwerpen met een focus op lokale berichtgeving. Wat doet Drimble, wat staat er allemaal op en is deze informatie eigenlijk wel betrouwbaar?

Wat is Drimble?

De Nederlandse website werd opgericht in 2010. Het is een nieuwssite met informatie die vanuit andere bronnen komt. Net zoals Google software gebruikt om informatie van websites vindbaar te maken zoekt Drimble naar nieuwswaardige berichten. Dit gebeurt grotendeels automatisch via een software algoritme dat informatie indexeert, categoriseert en weergeeft via een overkoepelende website. Je kunt bij ieder bericht doorklikken naar de bron voor meer informatie. Er wordt informatie vanuit duizenden bronnen verzameld die je in een chronologische tijdlijn kunt bekijken.

De website heeft een focus op lokale berichten. Je kunt een locatie ingeven en je krijgt direct nieuws in de buurt te zien. Denk aan tweedehands artikelen die je kunt kopen of 112 meldingen. Alle informatie is in principe openbaar vindbaar via internet, je komt hier dus niets tegen wat je zelf zou kunnen opzoeken. De meerwaarde van het Drimble platform is dat alles voor je uitgezocht wordt en via één centrale website wordt weergegeven. Zelf spreken ze van “de grootste hyperlocal informatie-website van Nederland”. Wie is eigenaar van Drimble?

Sinds eind 2020 is Drimble eigendom van de Matrixian Group. Dit is een datatechnologiebedrijf uit Amsterdam dat met name vastgoed data verzamelt. Op de website kun je dan ook veel informatie vinden over de woningmarkt. Na de overname is het bedrijf ook een samenwerking aangegaan met ANP voor extra nieuwsberichten.

Hoe wordt informatie ingedeeld?

Drimble is een ‘hyper local’ aggregaat site, dit betekent dat er een focus ligt op lokale informatie. De structuur is als volgt:

 • Postcode
 • Buurt
 • Wijk
 • Plaats
 • Regio
 • Provincie
 • Nationaal

Je kunt dus als bezoeker bepalen hoe fijnmazig je informatie wilt opzoeken. Sommige informatie wordt per minuut ververst terwijl andere content dagelijks vernieuwd wordt. De informatie wordt opgesplitst in 23 categorieën:

 1. 112-meldingen
 2. 112-nieuws
 3. Adressen
 4. Agenda
 5. Bedrijven
 6. Bestemmings­plannen
 7. Coronanieuws
 8. Cultuur
 9. Faillissementen
 10. Faillissements­nieuws
 11. Familieberichten
 12. Foto’s
 13. Huizen te koop
 14. Inbraken
 15. Monumenten
 16. Nieuws
 17. Sportnieuws
 18. Tweedehands
 19. Tweets
 20. Vacatures
 21. Video’s
 22. Vergunningen
 23. Weerbericht

drimble.nl

Afhankelijk van de categorie worden er meerdere bronnen geraadpleegd. Het gaat vooral om zakelijke informatie, er zijn geen specifieke categorieën voor onderwerpen als fashion of games. Dit soort onderwerpen kunnen wel weer terugkomen in het algemene nieuws.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Is Drimble betrouwbaar?

Als je informatie verzamelt vanuit 5000+ bronnen en dit zonder te controleren op je website plaatst dan zal niet alle informatie 100% kloppen. Je zult als bezoeker zelf door moeten klikken naar de bron en onderzoek moeten uitvoeren om de inhoud te verifiëren. Om de kwaliteit van het aanbod te verbeteren is het gestart met het vermelden van ANP berichten. Dit persbureau levert grotendeels objectieve berichtgeving over allerlei onderwerpen. Drimble heeft ook een licentie op de beeldbank van ANP waarmee ook foto’s uit deze database worden weergeven.

Omdat je zonder doorklikken niet direct kunt zien wat de bron van de berichten is kan het lastig zijn om te weten of een bericht betrouwbaar is. Daarnaast worden vaak enkele zinnen uit een bericht weergegeven waarmee als lezer geen context hebt. Je moet Drimble dus niet zien als één bron voor al jouw nieuws maar meer als een verzamelbak van informatie. Naast professionele nieuwssites worden ook Tweets weergegeven die iedereen kan publiceren zonder controle op de inhoud.

Drimble 112 meldingen

Een populaire categorie op Drimble is 112 meldingen. Je kunt op locatie zoeken om te zien welke 112 meldingen er bij jou in de buurt geweest zijn in een chronologisch overzicht. Zo zie je wanneer de politie, ambulance of brandweer is uitgerukt. Je kunt de overzichtspagina bekijken en doorklikken naar meer informatie. Het betreft meldingen die via het openbare P2000 netwerk worden gedeeld.

Drimble en privacy

Een login aanmaken als bezoeker is niet vereist. Het is wel mogelijk om in te loggen voor personalisering van de pagina, ook kun je een eigen bedrijfspagina onderhouden.

De voornaamste kritiek online op Drimble.nl is het publiceren van persoonlijke gegevens en het overschrijden van de privacywetgeving. Het algoritme haalt echter alleen informatie op die te vinden is in openbaar toegankelijke bronnen. Het is daarmee waarschijnlijk dat de persoonlijke informatie elders op het internet te bekijken is, Drimble maakt het alleen eenvoudiger om deze informatie te vinden. Dat is niet voor iedereen leuk maar dit maakt het niet direct een schending van de privacy. Zo geven de 112 meldingen soms behoorlijk gedetailleerde informatie over de locatie en aard van de melding. Deze informatie kan als privacyschending worden gezien maar deze berichten worden door de overheid via het openbare P2000 netwerk gedeeld.

Je kunt vraagtekens zetten bij het klakkeloos overnemen van content zonder controle door maar deze informatie op zich is niet verborgen op het internet. Een aggregaat site verzamelt informatie en laat deze content zien. Dit is in basis niet anders dan de wijze waarop Google informatie verzamelt en weergeeft bij zoeken op internet. Wat is eigenlijk het aantal bezoekers op Drimble?

Bezoekers op Drimble.nl

Naar schatting zijn er zo’n 12 miljoen pageviews per maand met 3,2 unieke bezoekers. Dat is erg veel voor een Nederlandse website, of deze cijfers helemaal kloppen is niet direct te controleren. Ze verwijzen zelf naar Google Analytics als bron voor deze cijfers. Een aantal bezoekers zullen Drimble gebruiken als centraal punt om snel een overzicht te krijgen van het laatste nieuws. Maar zelf publiceren ze geen noemenswaardige content dus voor diepgaande informatie of achtergrond over nieuwswaardige berichten moet je hier niet zijn.

Waar verdient Drimble geld mee?

De website is gratis te bezoeken, er worden banners en pop-ups weergeven met reclames van adverteerders. Bedrijven die inloggen kunnen hun bedrijf meer prominent laten zien. Het is tevens een promotie instrument voor eigenaar Matrixian Group die CRM systemen levert en onderhoudt voor klanten. Waar Drimble voornamelijk gericht is op eindconsumenten levert het overkoepelende bedrijf B2B dienstverlening tegen betaling.