Checklist verhuizen Koopwoning

Waar moet je allemaal aan denken. Graag leg ik je uit wat er allemaal komt kijken bij een verhuizing.

Hoe leuk, jullie hebben de sleutel van jullie nieuwe huis gekregen en de verhuizing kan beginnen! En nu? Je kunt het proces rondom de verhuizing grofweg in drieën delen. Je hebt de regelzaken, de overdracht en inspectie… en de verhuizing zelf. Na het tekenen van je koopcontract duurt je verhuizing misschien nog even maar van die tijd kun je goed gebruik maken. Een slimme planning is namelijk alles. Prik alvast een verhuisdag, vraag vrij op je werk en maak eventueel afspraken met je huurbaas. Ook is het raadzaam om op tijd offertes aan te vragen van bijvoorbeeld een schilder of klusjesman. En heb je nieuwe spullen nodig? Houd dan rekening met levertijden die op kunnen lopen… tot een aantal maanden. Met een nieuw huis moet je ook je woonverzekeringen aanpassen.

Check je verzekeringen als je gaat verhuizen

Ga je naar een koopwoning verhuizen en woon je nu in een huurwoning of koopappartement? Dan heb je nog geen opstalverzekering en die heb je bij een koopwoning wel nodig. Ook kan de hoogte van de verzekeringspremie veranderen dit is afhankelijk van het type en de waarde van je nieuwe woning. Wil je op het nieuwe adres misschien sneller internet of een andere energieleverancier? Of ligt je nieuwe woning te ver van je huidige sportclub of sportschool? Dit is hét moment om je abonnementen onder de loep te nemen. Een verhuizing is ook een goede reden om een andere huisarts, tandarts of kinderopvang te overwegen. Regel het op tijd, zodat je huis verzekerd is op het moment dat je de sleutel krijgt… én je niet zonder internet, gas, water en stroom zit.

Zelf verhuizen of laten verhuizen

Ook is het handig om alvast te bedenken hoe je straks gaat verhuizen. Wil je een verhuisservice inschakelen of ga je het zelf doen? Is er een verhuislift nodig of kan alles via de trap? En wanneer kun je je nieuwe spullen laten leveren? Wees er op tijd bij als je hulp wilt inschakelen zodat je op jouw gewenste dag kunt verhuizen. In sommige gemeentes moet je namelijk ontheffing aanvragen voor een verhuislift en voor het parkeren van de verhuiswagen op de openbare weg. Daar wil je natuurlijk niet te laat achter komen.

Checklist eindinspectie

Dan is het zover: je krijgt de sleutel! Maar niet voor je de inspectie hebt gedaan. Deze doe je samen met je eventuele aankoopmakelaar, de verkopers en de verkoopmakelaar in het nieuwe huis. Je let daarbij op mogelijke defecten die er nog niet waren toen je een bod uitbracht. Ook controleer je of alle apparatuur werkt en er warm water uit de kraan komt. Heb je afspraken gemaakt over wat er achterblijft in het huis? Check of alles er is. Ziet het er nog net zo goed uit als toen je het kwam bezichtigen? Top! Zijn er toch onverwachte gebreken dan is dit het moment om daar afspraken over te maken met de verkopende partij. Zij moeten deze namelijk oplossen. De aankopend makelaar kan je helpen met de voorbereiding voor de inspectie én kijkt natuurlijk kritisch met je mee.

Tijd om te tekenen

Is alles helder? Dan ga je naar de notaris om de leverings- en hypotheekakte te tekenen. En het is tijd voor champagne! Want jullie hebben de sleutels gekregen én getekend. Gefeliciteerd. Het is nu officieel jullie huis. Vanaf het moment dat je eigenaar bent van je nieuwe woning moet je de meterstanden van je nieuwe huis doorgeven. Heeft jouw nieuwe woning een slimme gas- en elektrameter? Dan kan het energiebedrijf op afstand de meterstanden inlezen.

Adres gegevens doorgeven

Ook in dit geval moet je contact opnemen met het energiebedrijf zodat zij op dat moment de actuele meterstanden kunnen uitlezen. Staat je verhuisdatum vast? Dan kun je adreswijzigingen alvast doorgeven aan instanties waar je abonnementen hebt lopen of diensten afneemt. Denk aan verzekeraars, de bank en je telefoonaanbieder maar ook kranten en tijdschriften. Zo ontvang je alle post meteen op je nieuwe adres en weten leveranciers dat er iets wijzigt in je woonsituatie. Een leuk moment is natuurlijk de inschrijving op je nieuwe adres. Dit kan binnen vier weken vóór of uiterlijk vijf dagen ná de verhuisdatum.

Hoe je een verhuizing doorgeeft verschilt per gemeente dus neem je tijd om dit goed uit te zoeken. In veel gevallen kan dit online via de website van de gemeente waar je gaat wonen. Geef je de verhuizing later dan vijf dagen na de verhuisdatum door? Dan kun je een boete krijgen van de gemeente. Ook is dit het moment om een eventuele parkeervergunning aan te vragen of op te zeggen. Je gaat nu vast zo snel mogelijk verhuizen. Of moet er eerst nog van alles gebeuren? Dat verschilt per situatie.

Checklist verhuizen tips downloaden

Hoe dan ook: het moment dat jouw meubels in je nieuwe woning staan is nu echt nabij. Dus, je hebt een huis en kunt de verhuizing gaan regelen! Ik herhaal nog even wat daarbij komt kijken. Het begint met regelen van offertes tot de nieuwe bank en van je woonverzekeringen tot een nieuwe huisarts. Ook moet je bedenken of je zelf gaat verhuizen of dat je de verhuizing uitbesteedt. Dan komt een spannend en leuk moment: de dag van de inspectie en sleuteloverdracht.

Zorg dat je goed bent voorbereid en durf kritisch te zijn. Een aankoopmakelaar is hierin jouw steun en toeverlaat. Vergeet niet om meteen de meterstanden door te geven van je nieuwe huis en schrijf je op tijd in op het nieuwe adres.Daarna is het aan jou wanneer je je huis intrekt. Ik hoop dat je nu precies weet wat je te wachten staat voordat je gaat verhuizen. Succes en alvast veel woonplezier

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.