Ben je de trotse eigenaar of eigenaresse van een woning? Na een paar jaar woonplezier kan het tijd zijn voor een make-over. Door het aanbrengen van nieuw behang krijgt jouw interieur een nieuwe uitstraling. Maar om dat voor elkaar te krijgen moet je eerst natuurlijk wel behang verwijderen. Hoe doe je dat? Het antwoord inclusief stappenplan en handige tips lees je in dit artikel.
Behang verwijderen: een goede voorbereiding is het halve werk
Misschien denk je dat behang verwijderen heel ingewikkeld is. We hebben goed nieuws voor je: het tegendeel is waar. Je moet alleen zorgen voor de juiste voorbereiding en goede producten, zoals een primer. Voordat je begint met het verwijderen van behang is het belangrijk om alle oppervlaktes in een ruimte te beschermen tegen het water en zeep die je gaat gebruiken. Bedek de bekleding bijvoorbeeld met een afdekzeil en folie. Leg daarnaast een doek over de vloer heen, zodat het niet beschadigd raakt.
Oud behang en afbladderend verf
Een van de risico’s van oud behang is dat het op een gegeven moment van de muur af begint te bladeren. In principe kun je het zonder water van de muur verwijderen. Probeer de rand te vinden en schraap het voorzichtig van de muur af. Haal vervolgens het laatste deel met een mes weg.
Behang verwijderen met warm water
Heb je relatief nieuw behang dat nog niet begint af te bladeren? Dan raden we aan om met warm water te werken. Gebruik hiervoor een spuitfles of, in lastige situaties, een behangstomer. Bedek de vloer met plastic en spuit water over de hele muur heen. Nadat het water een paar minuten is gestold, is het tijd om het behang van de muur te schrapen. Gebruik een plamuurmes en verwijder het behang voorzichtig van links naar rechts of van boven naar beneden. Besproei de muur eventueel meerdere keren als dat nodig is.
Wat te doen als er meerdere lagen behang zijn?
Het kan zijn dat er sprake is van meerdere lagen behang. Voltooi altijd de eerste laag en ga dan pas verder met de tweede laag. Neem de tijd om beschadigingen te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de muur onder het behang niet bekrast. Dit kan zorgen voor problemen bij het aanbrengen van nieuw behang, en dat zou jammer zijn.
Waarom een muur schoonmaken noodzakelijk is
Heb je al het behang verwijderd? Dan is het tijd om de muren grondig schoon te maken. Op die manier verwijder je overtollig lijm. Pak een natte spons en haal het meerdere keren over de muur heen. Sla deze stap niet over: het is erg belangrijk dat de muren schoon zijn. Daardoor is het mogelijk om probleemloos nieuw behang of een likje verf aan te brengen. Wanneer je niet alles van de oude muur verwijdert is de kans bijvoorbeeld groot dat de nieuwe verflaag afbladdert en/of barst. Hetzelfde geldt voor nieuw behang op de muur. Op een vieze of kapotte muur plakt het veel minder goed.
Prikroller gebruiken bij het verwijderen van behang
Sommige soorten behang, hebben een vrij dichte structuur. Vinylbehang is daar een goed voorbeeld van. Je kunt het niet zomaar inweken en van de muur afhalen. Zodoende raden we aan om eerst met een prikroller over het behang heen te gaan. Dit zorgt ervoor dat er kleine gaatjes in het behang ontstaan. Op het moment dat je het behang gaat verwijderen met stoom ontstaat er vocht achter het behang. Daardoor laat het papier veel makkelijker los. Later in dit artikel vertellen we je hoe een stoomroller werkt. Overigens werkt een prikroller niet bij glasvezelbehang. Dit komt door het lijm dat niet los te weken is. We raden in dat geval aan om het papier voorzichtig los te trekken.
Behang verwijderen met stoom
Je kunt oud behang ook verwijderen met een zogeheten behangafstomer. Dit product staat bekend als simpel, eenvoudig en zeer effectief. Een behangstomer komt goed van pas in lastige situaties. Denk bijvoorbeeld aan behang of plafonds of kamers met schuine daken. Ook voor woningen met veel hoeken is een behangafstomer uitermate geschikt. Volg dit stappenplan om met behulp van stoom het behang van jouw muren te verwijderen:
Stap 1: Schakel alle stroom in huis uit
Controleer het altijd even voor de zekerheid met behulp van een spanningszoeker. Vergeet ook niet om alle afdekplaatjes van lichtschakelaars en stopcontacten te verwijderen. Dit vergemakkelijkt het verwijderen van het behang.
Stap 2: Maak gaatjes in het behang
Heb je dikker behang of behang met een waterafstotende laag? Maak er dan een paar gaatjes in. Op die manier dringt de hete stoom van de behangafstomer beter in het behang door. Gebruik voor het maken van de gaatjes een behangperforator of een staalborstel.
Stap 3: Hou de behangafstomer dertig seconden tegen het behang
Nu is het tijd om echt met de behangafstomer aan de gang te gaan. Sluit dit handige product met behulp van een haspel aan op een stopcontact. Rol de haspel volledig af om de belastbaarheid van de kabel te verhogen. Vul de behangafstomer vervolgens met water. Is het water warm genoeg? Hou het stoomapparaat dan ongeveer een halve minuut tegen het behang. Je bent klaar wanneer het behang zacht is. Pak vervolgens een plamuurmes en schraap het behang los. Wees niet te ruw om beschadigingen te voorkomen.
Stap 4: Haal de restjes weg
Vaak blijven er nog wat restjes behang op de muur achter. Gebruik een plamuurmes en een natte spons om papierresten weg te halen. Grof schuurpapier wil nog wel eens helpen om hele dunne lagen papier weg te halen.
Stap 5: Egaliseer de muur
Egaliseer tenslotte de muur voordat je nieuw behang of verf aanbrengt op de muur. Nieuw behang blijft minder goed plakken op een ondergrond met krassen en schuren. Gebruik een muurvuller om af te rekenen met deze plekken. Schuur vervolgens de muur nog even glad.
Al het harde werk wordt beloond
Het verwijderen van behang is even hard werken. Maar het mooie resultaat doet je versteld staan. Nu mag je een mooi ontwerp kiezen dat perfect past bij jouw woning. Kies bijvoorbeeld voor een mooie verfkleur of een creatief behangpatroon. De keuze is helemaal aan jou!