Bij het woord makelaar denken de meeste mensen direct aan een verkoop- of aankoopmakelaar die particulieren helpt om een woning te verkopen of kopen. Dat is technisch gesproken een woningmakelaar maar in de volksmond maken we gebruik van de overkoepelende term. Er is namelijk ook nog de bedrijfsmakelaar die gespecialiseerd is in objecten voor de zakelijke markt. Er zit zeker een overlap in de dienstverlening, er zijn ook specifieke verschillen in dienstverlening en aanpak. Wat is het verschil tussen een makelaar en bedrijfsmakelaar? En kan een bedrijfsmakelaar ook een rol spelen in de verkoop of aankoop van woningen?

Wat is een bedrijfsmakelaar?

Een bedrijfsmakelaar is een makelaar die diensten verricht voor zakelijke klanten. Dit betekent de aankoop of verkoop van zakelijke panden, kantoren, winkels, horecagelegenheden, fabriekshallen maar ook grond voor uiteenlopende toepassingen. Een vastgoedmakelaar kan voor zakelijke klanten ook woonhuizen aan- of verkopen, het gaat niet exclusief om panden voor zakelijk gebruik. De objecten zijn wel bedoeld voor zakelijk gebruik, zo kan een bedrijfsmakelaar begeleiding bieden bij een huis kopen dat later verhuurd zal worden.

Naast bedrijven kunnen de klanten ook stichtingen, verenigingen of andere organisaties zijn. Het is daarmee een beroepsgroep met een breed scala aan diensten en producten.

Wat doet een bedrijfsmakelaar?

Zoals je in het vorige deel hebt kunnen lezen is de dienstverlening van een bedrijfsmakelaar erg breed. Hier zijn enkele werkzaamheden die een makelaar voor de zakelijke markt uitvoert:

  • Zoeken naar een geschikte locatie en contact leggen met de eigenaar.
  • Onderzoek naar mogelijkheden, juridische voorwaarden of het bestemmingsplan.
  • Bemiddeling bij de koop of verkoop van een zakelijk pand.
  • Diensten omtrent niet-commerciële panden zoals scholen, ziekenhuizen of (semi) overheidsinstellingen.
  • Bemiddeling bij de koop of verkoop van bouwgrond of agrarische grond.
  • Coördinatie bij de planning en uitvoering van nieuwbouw projecten.
  • Exploitatie van zakelijke panden zoals verhuur en onderhoud.

De dienstverlening van een bedrijfsmakelaar laat zich dus niet zo eenvoudig in een hokje plaatsen. Een horeca ondernemer die op zoek is naar een nieuwe locatie voor een snackbar heeft andere behoeften dan een fabrikant die meerdere loodsen nodig heeft om machines te laten draaien.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Verschillende soorten bedrijfsmakelaars

Omdat de werkzaamheden zeer divers zijn zul je binnen de groep bedrijfsmakelaars ook weer subcategorieën vinden. Een horeca makelaar bijvoorbeeld, die richt zich specifiek op ondernemers binnen de horeca. Dan zijn er makelaars die zich richten op de aankoop van huizen of appartementen voor commerciële verhuur. Dit is een heel andere tak van sport die andere vaardigheden en kennis vraagt. Een duidelijk verschil tussen makelaar en bedrijfsmakelaar is de achterliggende motivatie van de klant.

Wat wil een ondernemer van een bedrijfsmakelaar?

Een bedrijf of organisatie zal minder emotionele betrokkenheid voelen met het object dat ze gaan kopen. Als je zelf in een huis gaat wonen dan is het een andere situatie dan een werkplek voor je personeel. Een bedrijfsmakelaar zal daarom op een andere wijze zakendoen met de klant. In plaats van comfort en gevoelens gaat het meer om praktische en financiële zaken. De aanpak kan nog steeds persoonlijk van aard zijn maar dit hoeft niet.

Zo kan er een vertegenwoordiger van een bedrijf uit Amerika bellen met de vraag om een geschikt kantoor te zoeken voor 500 werknemers rond de haven van Rotterdam. De bedrijfsmakelaar zal in dat geval op zoek gaan naar mogelijke objecten en hier verslag van doen. Het is mogelijk dat de opdrachtgever het object niet eens ziet voordat de koop rond is. Dit betekent dat er een goede vertrouwensband moet zijn tussen makelaar en opdrachtgever. Dit is uiteraard altijd van toepassing maar in dit geval ligt er vaak meer verantwoordelijkheid op het bordje van de makelaar.

Vastgoed als investering

Naast eigen gebruik is het uiteraard ook mogelijk om te investeren in vastgoed met als doel hier winst mee te maken. Ook hierbij kan een bedrijfsmakelaar adviseren en faciliteren. Zo kan een vastgoedinvesteerder een pand kopen en deze laten beheren door een externe aannemer. De makelaar kan hierin een rol spelen en de juiste ondernemers bij elkaar brengen. Er zijn vastgoed makelaars die tevens de exploitatie van zakelijke objecten uitvoeren voor klanten. Zo kan een investeerder zaken omtrent onderhoud en exploitatie uitbesteden. Dit is een duurzame investering gebleken voor veel ondernemers. Wat betreft woonhuizen worden de regels wel steeds strenger, denk aan een bewoningsplicht voor de koper. De bedrijfsmakelaar kan hierin adviseren, ze zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in vastgoed.

Andere klanten, andere werkwijze

Een duidelijk verschil tussen een makelaar en bedrijfsmakelaar is deze wijze van facturering. Een makelaar voor bedrijven zal op offertes en facturen bijvoorbeeld de BTW apart noemen. Een woningmakelaar voor particulieren zal op de factuur als het goed is een splitsing maken maar genoemde bedragen zijn in principe altijd inclusief BTW. Een ondernemer die voorheen alleen met makelaars heeft gewerkt om bijvoorbeeld een eigen huis te kopen moet dus goed opletten wat er precies inbegrepen is wanneer het om bedragen gaat. Als je trouwens een makelaar tegenkomt die particuliere klanten een bedrag exclusief BTW voorschotelt ga dan maar op zoek naar een concurrent, want dan kent deze makelaar de wetgeving blijkbaar niet!

Aankoop, verkoop en taxatie

Net zoals in de particuliere woningmarkt het geval is kunnen bedrijfsmakelaars bemiddelen in aankoop of verkoop, de meeste aanbieders kunnen ook taxaties uitvoeren.

  • Een aankoopmakelaar helpt bij het zoeken naar een geschikte locatie, voert onderhandelingen en controleert contracten, het bestemmingsplan en andere zaken.
  • Een verkoopmakelaar presenteert zakelijk vastgoed of andere objecten naar potentiële huurders of kopers en bemiddelt in het opstellen van overeenkomsten.
  • Een taxateur zal een taxatierapport opstellen dat gebruikt kan worden bij het aanvragen van een lening of voor de verzekering.

Welke opleiding heeft een bedrijfsmakelaar genoten?

Naast een basisopleiding makelaar en taxateur zijn er diverse specialisaties mogelijk. Zo kan een bedrijfsmakelaar zich specialiseren in wonen en het MKB, Bedrijfsmatig Vastgoed, Landelijk Vastgoed of Taxateur Wet Waardering Onroerende Zaken. Een erkend makelaar zal na afronding van de studie iedere vijf jaar een hercertificering moeten doorlopen om de erkenning te behouden. Binnen dit traject zijn er diverse onderdelen van kracht. Niet alle makelaars in Nederland zijn erkend, dit geldt ook voor bedrijfsmakelaars. Informeer daarom naar de kennis, ervaring en certificatie die de makelaar bezit tijdens een adviesgesprek.