Naast beton of hout zijn er ook andere manieren om een vloer te leggen. De anhydrietvloer is in de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege de unieke eigenschappen en veelzijdige toepassingen. Het is een zogenaamde ‘gietvloer’ die gemaakt wordt van anhydriet gips, dit is een bindmiddel op basis van calciumsulfaat. Wat zijn de voordelen en nadelen van een anhydrietvloer en hoe worden anhydrietvloeren gelegd? Dat en meer leggen we uit op deze pagina.
Wat is een anhydrietvloer?
Anhydrietvloeren beiden een reeks voordelen waaronder zelfnivellering, een snelle droogtijd en duurzaamheid. De voornaamste reden voor veel huishoudens om te kiezen voor een anhydrietvloer is echter vloerverwarming. Dit type vloer is daar zeer geschikt voor.
Met de juiste installatie en vakkennis van de aannemer zijn deze vloeren duurzaam en functioneel. Een anhydrietvloer wordt altijd voorzien van een beschermende toplaag, dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat gips vocht opneemt.
Wat betreft het onderhoud zijn anhydrietvloeren gebruiksvriendelijk en eenvoudig om te verzorgen. Regelmatig stofzuigen en dweilen met een mild reinigingsmiddel is meestal al voldoende om de vloer langdurig in goede staat te houden. Het is wel belangrijk om sterke chemische reinigingsmiddelen te vermijden, omdat deze de afwerking van de vloer kunnen beschadigen.
Anhydrietvloeren worden gebruikt in verschillende omgevingen, waaronder:
- Huizen: De anhydrietvloer is een populaire keuze voor moderne woningen vanwege de strakke, naadloze afwerking en ze zijn geschikt voor vloerverwarming. Ze kunnen worden gebruikt in woonkamers, keukens, slaapkamers en andere ruimtes maar niet in de badkamer vanwege de hoge luchtvochtigheid.
- Bedrijven: Van kantoren en winkels tot hotels en restaurants komen we anhydrietvloeren tegen. Ze bieden een duurzame en stijlvolle vloeroplossing voor diverse commerciële omgevingen. Ze kunnen aangepast worden aan specifieke eisen, zoals anti-slip eigenschappen voor meer veiligheid in openbare ruimtes.
- Industrie: Vanwege hun hoge weerstand tegen slijtage en chemische stoffen, worden anhydrietvloeren vaak gebruikt in industriële faciliteiten, magazijnen en productieruimtes. Overal waar robuuste vloeren vereist zijn.
Wat zijn de voordelen van een anhydrietvloer?
Er zijn enkele unieke voordelen die de keuze voor een anhydrietvloer vanzelfsprekend maken:
- Zelfnivellerend: Een positieve eigenschap van anhydrietvloeren is het egalisatie vermogen. Het vloeibare mengsel van anhydriet gips verspreidt zich namelijk vanzelf over de vloer. De vloeibare emulsie vult oneffenheden op en creëert zo een vlakke en gladde vloer die weinig afwerking behoeft. Dit zorgt voor een aantrekkelijke vloer met een strakke en naadloze uitstraling.
- Vloerverwarming: Anhydriet heeft uitstekende warmtegeleidende eigenschappen, daardoor is het zeer geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarmingssystemen. De vloer fungeert daarbij als een efficiënte warmtegeleider, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verspreid en de vloer aangenaam warm aanvoelt. Dit kan energiebesparend werken.
- Droogtijd: Een anhydrietvloer heeft over het algemeen een aanzienlijk kortere droogtijd dan bij traditionele cementgebonden dekvloeren het geval is. Na het gieten en uitharden kunnen anhydrietvloeren al binnen enkele dagen belopen en bekleed worden. Deze snelle droogtijd helpt bij het verkorten van het bouwproject.
- Duurzaam: Anhydrietvloeren zijn duurzaam en bestand tegen zware belasting. De kans op slijtage en beschadiging is beperkt, waardoor ze geschikt zijn voor intensief gebruik in zowel commerciële ruimtes als in drukke huishoudens. Bovendien zijn anhydrietvloeren brandwerend en bieden ze goede geluidsisolatie, wat bijdraagt aan de veiligheid en het comfort van een ruimte. Dit kan ook zeker in een appartement voordeel bieden ten opzichte van andere vloer types.
Het mag ook zeker genoemd worden dat een anhydrietvloer in combinatie met vloerverwarming een positief effect heeft op de woningwaarde. Wil je weten wat jouw huis waard is? Vraag dan via Watismijnhuiswaard een gratis en vrijblijvende waardebepaling aan.
Hoe wordt een anhydrietvloer gemaakt?
Een anhydrietvloer leggen omvat verschillende stappen. Allereerst moet de ondervloer worden voorbereid door deze schoon, droog en vrij van vuil en losse delen te maken. Eventuele oneffenheden, scheuren of gaten moeten worden gerepareerd en geëgaliseerd.
Vervolgens worden randstroken langs de wanden van de ruimte geplaatst om te voorkomen dat het gips zich verspreidt buiten het beoogde gebied. Daarna wordt een folielaag aangebracht over de gehele ondervloer om te voorkomen dat vocht uit de vloermortel in de ondervloer sijpelt.
Het anhydrietgips wordt gemengd met water in een mengmachine. De juiste verhouding is essentieel om een consistent mengsel te krijgen. Het vloeibare mengsel van anhydrietgips wordt vervolgens op de ondervloer gegoten en gelijkmatig verspreid met behulp van een troffel of machinaal. Het gips egaliseert zichzelf en vult eventuele oneffenheden op.
Na het aanbrengen moet de anhydrietvloer voldoende tijd krijgen om uit te harden en te drogen. Dit kan enkele dagen tot meerdere weken duren, dit is afhankelijk van factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Tijdens deze periode mag de vloer niet belopen worden, verdere afwerking volgt na uitharden.
Wanneer de anhydrietvloer volledig is uitgehard en gedroogd, kan deze worden afgewerkt met de gewenste oplossing. Dit kan het aanbrengen van een sealer zijn of een coating aanbrengen om de levensduur van de vloer te verbeteren.
Zijn er ook nadelen bij een anhydrietvloer?
Hoewel anhydrietvloeren veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Dit zijn enkele mogelijke nadelen van anhydrietvloeren:
- Vocht: Anhydriet is van nature hygroscopisch, vocht uit de omgeving wordt mogelijk geabsorbeerd. Dit maakt anhydrietvloeren gevoelig voor schade door langdurige blootstelling aan vocht. Bij blootstelling aan overmatig vocht kunnen de vloeren uitzetten, kromtrekken of zelfs delamineren. Het is belangrijk om de vloeren te beschermen tegen vocht, zoals lekkages of hoge luchtvochtigheid.
- Kwetsbaar: Hoewel anhydrietvloeren over het algemeen duurzaam zijn, zijn ze gevoeliger voor beschadiging dan zeer harde vloerbedekkingen zoals beton. Scherpe voorwerpen, zeer zware voorwerpen die op de vloer vallen of andere voorwerpen kunnen de toplaag van de vloer beschadigen en mogelijk leiden tot scheuren of deuken.
- Herstelmogelijkheden: In het geval van beschadiging of veranderingen in de vloer, zoals het ontstaan van scheuren, kan het herstellen van anhydrietvloeren lastig zijn. Het repareren of vervangen van specifieke delen van de vloer is een uitdaging zonder de volledige vloer te verwijderen en opnieuw aan te brengen. Dit kan tijdrovend en kostbaar zijn.
Laat je vooraf goed voorlichten door een professional voordat je besluit om een anhydrietvloer te installeren. Met zorgvuldige planning, de juiste voorbereiding en regelmatig onderhoud van de vloer kunnen nadelen tot een minimum beperkt worden.
Wat kost een anhydrietvloer?
De kosten van een anhydrietvloer zijn afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte, de staat van de ondervloer, de gewenste afwerking en tarieven van aannemers. Vraag daarom offertes aan bij verschillende aannemers om een nauwkeurige schatting te krijgen voor jouw specifieke project. Het installeren van anhydrietvloeren vereist gespecialiseerde kennis en ervaring.