Je wilt een huis kopen maar je weet niet waar te beginnen. Op een gegeven moment zie je door alle huizen de straat niet meer… Een aankoopmakelaar ondersteunt je bij de aankoop van een woning. Dit kan een makelaarskantoor zijn die zowel voor kopers als verkopers diensten levert, er zijn ook gespecialiseerde makelaars die exclusief aankoop- of verkoop trajecten uitvoeren. Hoe kun je een aankoopmakelaar vergelijken met de concurrentie? Hier zijn drie aandachtspunten die je kunnen helpen bij het maken van een doordachte keuze.

1. De prijs zegt niet alles

Meestal zal een aankoopmakelaar een makelaarscourtage rekenen. Dit is een percentage van de uiteindelijke koopsom, dit ligt gemiddeld rond de 1,5 procent maar het percentage kan flink afwijken. Als jouw makelaar uitermate goed is in onderhandelen kan deze dienstverlener zichzelf snel terugverdienen. Houd er wel rekening mee dat een lagere koopsom eveneens een gereduceerde courtage betekent, daarmee ligt de financiële druk op een aankoopmakelaar lager dan voor een verkoopmakelaar van toepassing is. Er zijn ook makelaars die een meer à la carte aanpak hanteren. Als je graag zelf meer in eigen hand wilt houden kan dit een interessante optie zijn.

2. Wat zijn de garanties?

Bij de keuze van een aankoopmakelaar wil je uiteraard zoveel mogelijk zekerheid. Een goede eerste stap is een NVM of VBO gecertificeerde makelaar. NVM staat voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen. Dit is met afstand de grootste belangenorganisatie voor makelaars en taxateurs. VBO is wat minder bekend, de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed is kleiner maar in principe niet minder van kwaliteit of dienstverlening. NVM is eigenaar van Funda, VBO aangesloten makelaars kunnen wel op Funda publiceren maar dit kost meer dan voor NVM leden het geval is. Wat betreft bescherming van consumenten lijkt VBO een streepje voor te hebben, maar een echte ‘winnaar’ is niet aan te wijzen. Zolang de aankoopmakelaar van jouw keuze bij één van beide organisaties aangesloten is, ben je gegarandeerd van een makelaar die verstand van zaken heeft.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

3. Communicatie gaat van twee kanten

Dat een aankoopmakelaar communicatief vaardig moet zijn ligt voor de hand. Toch is er ook hier geen ‘beste’ dienstverlener te bepalen. Want de koper is een uniek mens of huishouden met een eigen wijze van communiceren. Soms klikt het, maar soms ook niet. Dit staat helemaal los van de capaciteiten, maar als je elkaar niet begrijpt dan wordt het ook lastig voor de makelaar om maatwerk dienstverlening te verrichten. Je kunt alvast beginnen met meerdere offertes vergelijken, en te beoordelen welke prijsopgaaf opgesteld is op een manier die voor jou duidelijk leesbaar is. Bekijk de website, neem telefonisch contact op of test hoe snel ze reageren op appjes. Als er ruis op de lijn zit kan het proces stroef verlopen, en daar zit niemand op te wachten.

Conclusie

Ga bij voorkeur op zoek naar een lokale of regionale aanbieder, die de omgeving kent en die je desgewenst in persoon kunt spreken. Kosten zijn van belang, maar de juiste kennis, ervaring en certificatie zijn nog belangrijker. En zorg dat je een goed gevoel hebt bij de aankoopmakelaar, anders kun je tijdens het traject in stressvolle situaties belanden.