112 alarmeringen zijn in eerste instantie voor hulpverleners bedoeld. Die kunnen via het C2000 netwerk versleuteld gedeeld worden. Dan zijn er nog 112 meldingen in de omgeving die iedereen via een P2000 monitor kan bekijken. De P2000 meldingen zijn namelijk wel openbaar. Wat staat er allemaal in de 112 meldingen en welke gealarmeerde eenheden maken hier gebruik van? Dit en nog veel meer lees je op deze pagina. Ook vind je hier een lijstje met websites en P2000 apps voor zowel iOS als Android toestellen.
112 meldingen in de buurt
Hulpverleners moeten snel informatie (actuele meldingen) met elkaar kunnen delen. Een deel van deze informatie kan ook van nut zijn voor andere mensen. Journalisten, mensen die in de buurt wonen of gewoon buitenstaanders die graag weten waar al die loeiende sirenes heen rijden. Wat staat er allemaal in een 112 melding? De gegevens die het meeste voorkomen in 112 alarmeringen zijn:
- Het soort incident
- De locatie (veiligheidsregio)
- Welke prioriteit (wel of geen gepaste spoed)er is
- De gealarmeerde eenheden (brandweer, ambulancedienst, politie trauma helikopter)
- De opschaling
De volledige melding lijkt op een SMS bericht met diverse afkortingen en codes. De ontvanger ofwel pager is voorzien van een capcode. Dit is een identificatiecode die ook in het bericht opgenomen wordt. Dit nummer hoeft overigens niet uniek te zijn, het is mogelijk dat het nummer vaker wordt gebruikt. Het doel van de capcode is dat er niet onnodig veel hulpverleners uit de regio worden ingeschakeld. Je kunt 112 meldingen in de omgeving bekijken maar specifieke adresinformatie wordt niet altijd vrijgegeven.
P2000 meldingen of 112 alarmeringen?
Er is een centraal netwerk dat speciaal ingericht is voor communicatie tussen hulpverlenende instanties genaamd C2000. Een onderdeel van dit netwerk is P2000, deze meldingen worden ook wel 112 alarmeringen genoemd. In de praktijk is er onderscheid te maken tussen communicatie die versleuteld is en communicatie die openbaar is gesteld. Via C2000 is het mogelijk voor hulpdiensten om versleutelde informatie te delen, P2000 is openbaar toegankelijk en werkt op basis van het Flex protocol.
Wat is het P2000 netwerk?
Veel 112 meldingen worden verzonden via het C2000 netwerk. De P2000 meldingen maken onderdeel uit van dit netwerk, in dit geval betreft het de communicatie die niet versleuteld worden verzonden. Dit netwerk is in eerste instantie bestemd voor hulpdiensten zoals de politie, brandweer en ambulancediensten.
Die kunnen zo snel met elkaar communiceren als er een incident plaatsvindt of andere belangrijke situatie ergens in het land is. Het systeem heeft een grote capaciteit wat betekent dat er weinig kans is dat P2000 meldingen het systeem plat leggen in een noodsituatie. Het P2000 netwerk maakt gebruik van de frequentie 169,550 MHz.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Wat is het C2000 netwerk?
Hulpverleners moeten snel kunnen reageren en hebben behoefte aan directe communicatie zonder enige hinder. Daarvoor is het C2000 netwerk bedoeld, dit is het landelijke communicatiesysteem waar hulpverleningsdiensten in Nederland gebruik van maken.
Dit netwerk wordt 7 dagen per week, 24 uur per dag gebruikt door met name politie, brandweer en ambulance. Ook onderdelen van het ministerie van Defensie maken er gebruik van waaronder de Koninklijke Marechaussee. Hulpverleners kunnen via het C2000 netwerk met de meldkamer communiceren en ook direct met elkaar.
Wanneer er grootschalige incidenten plaatsvinden of bij rampen wordt dit netwerk gebruikt. Voor de implementatie van het C2000 netwerk in 2004 bestonden er bijna honderd analoge systemen, die zijn nu samengevoegd tot één centraal netwerk wat veel efficiënter is.
Wordt het C2000 netwerk vervangen?
Er wordt gewerkt aan een opvolger van het huidige C2000 netwerk. Op dit moment betreft het slechts plannen en worden de mogelijkheden onderzocht. Het is de bedoeling om het huidige systeem vanaf 2027 stapsgewijs te vervangen.
Het nieuwe systeem zal werken op basis van een mobiele breedbandverbinding met een beter schaalbare technologie dan tot op heden mogelijk was. Het nieuwe systeem zal bijvoorbeeld in staat zijn om foto’s van vermiste personen door te sturen, beelden die met bodycams zijn gemaakt of warmte sensor gegevens.
P2000 monitor online
Omdat P2000 meldingen niet versleuteld zijn is het eenvoudig voor externe partijen om deze informatie uit te lezen. Dit is ook wettelijk toegestaan. Als je 112 meldingen wilt volgen dan kun je terecht op sites als www.p2000-online.net, www.livep2000.nl of op https://alarmeringen.nl.
Wil je graag direct zicht hebben op een woonplaats bekijk dan hier het complete 112 overzicht van Nederland
Wat staat er allemaal in een 112 melding? Via deze websites kun je niet altijd alle informatie inzien. Dit heeft te maken met de privacy van betrokkenen. Denk aan meldingen van zelfdoding of meldingen over blijf-van-mijn-lijf huizen. Hoewel P2000 meldingen openbaar zijn betekent dit niet automatisch dat organisaties alle informatie mogen of willen weergeven. Interne communicatie die via het C2000 netwerk verloopt wordt niet gedeeld via deze websites.
P2000 apps voor iOS en Android
Naast browser versies om 112 meldingen te volgen kun je ook een 112 of een P2000 app downloaden voor iOS (Apple) of Android. Deze apps zijn vaak gratis te downloaden, er kunnen wel in-app aankopen zijn voor meer gedetailleerde informatie of andere extra opties.
Voor Apple iOS zijn er bijvoorbeeld deze apps:
- Alarmering P2000
- P2000.2
- 112-Nederland
- P2000
- Alarmfase1 – P2000
Voor Android zijn dit enkele opties in Google Play:
- Livep2000.nl
- 112-Nederland
- Alarmfase1 – P2000
- Lifelines Radar/P2000
- AlarmeringDroid Versie 2
Deze 112 / P2000 apps zijn ontwikkeld door hobbyisten of bedrijven die verder niet verbonden zijn met de autoriteiten. Het zijn dus geen apps van de overheid. Dit betekent dat de kwaliteit van de informatie niet gegarandeerd kan worden, let ook altijd goed op met informatie die verzameld wordt van gebruikers.
Je kunt meestal een locatie, instellen voor 112 meldingen. In dat geval zal jouw locatie gedeeld moeten worden. Daarnaast is het mogelijk dat de informatie van de 112 alarmeringen verouderd zijn op het moment dat ze vertoond worden. De berichten moeten namelijk eerst verwerkt worden op een externe server, vervolgens worden ze naar de app doorgezet.
Ik zie geen P2000 meldingen in de buurt!
Het is mogelijk dat er bij jou in de buurt zelden of nooit P2000 meldingen of 112 alarmeringen te zien zijn. Dit hoeft geen gebrek te zijn aan de P2000 app, wellicht kiezen hulpverleners ervoor om hun communicatie niet via het open netwerk te delen maar alleen via de versleutelde versie. Sinds 2018 is men gestopt met privacy gevoelige informatie zoals huisnummers te delen via P2000. Daarom zal de melding tegenwoordig op straatniveau zijn.
Bekijk hier live een aantal 112 meldingen van een paar dorpen, steden
- 112 Marum
- 112 Groesbeek
- 112 Kampen
- 112 Wadinxveen
- 112 Gorinchem
- 112 Purmerend
- 112 Helevoetsluis
- 112 Bergen op Zoom
- 112 Helmond
- 112 Putten
Veel gestelde vragen over 112 meldingen
- Is de 112NL app veilig voor mijn gegevens? Ja, de 112NL app is ontworpen volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De app slaat alleen het absolute minimum aan gegevens op die nodig zijn om een goede verbinding te maken in geval van nood. Deze gegevens worden niet opgeslagen door de meldkamer en alleen gebruikt voor noodhulpverlening.
- Kan de meldkamer of hulpdienst meekijken op mijn telefoon als ik de app 112NL gebruik? Nee, de meldkamer of hulpdienst kan niet meekijken op je telefoon als je de app 112NL gebruikt. De Politie is eigenaar van de app 112NL, en de app geeft je locatie alleen door aan de meldkamer als je met de app belt.
- Wat gebeurt er als ik alarmnummer 112 bel? Wanneer je 112 belt, komt de oproep binnen bij de landelijke centrale in Driebergen. Je moet doorgeven wat er aan de hand is, waar hulp nodig is, en welke hulpdienst nodig lijkt (politie, brandweer of ambulance). De meldkamer verbindt je dan door met de juiste hulpdienst in jouw regio. Alle gesprekken worden opgenomen, en je nummer wordt herkend door de meldkamer, zelfs bij een geheim nummer.
- Werkt de 112NL app op alle telefoons? De 112NL app is beschikbaar voor Apple-telefoons vanaf iOS versie 14 en voor Android vanaf versie 6. De app kan niet gebruikt worden op een Windows Phone. Voor doven en slechthorenden met een Galaxy S8 of A52 telefoon is de app minder geschikt omdat de notificatie voor het starten van een chatgesprek niet wordt getoond op deze telefoons.
- Hoe kan ik de 112NL app het beste instellen? Het is belangrijk dat notificaties zijn ingeschakeld voor de optimale werking van de 112NL app. Bij zowel iOS als Android kun je in de instellingen de werking en weergave van notificaties per app instellen. Dit zorgt ervoor dat je op de hoogte bent wanneer er een chat gestart wordt door de centralist.